Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Лекари, зъболекари и фармацевти първи ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус

  04.12.2020 11:01
Лекари, зъболекари и фармацевти първи ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус

Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България бе представен преди минути от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Националният план е разработен от работна група,съгласно заповед на министъра на здравеопазването,с участието на специалисти от Министерство на здравеопазването, регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, Български лекарски съюз, Български зъболекарскисъюз, Български фармацевтичен съюз и др. Използвани са указанията на Световната здравна организация, планове на държави членки на ЕС (Италия, Франция, Германия), Англия и някои щати на САЩ (щата Илинойс), съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия, инфраструктура и др. Планът е динамичен и подготвен за адекватна промяна в зависимост от конкретната обстановка, обяви проф. Ангелов.
През няколко фази ще мине ваксинирането у нас. През първата ще бъде обхванат медицинския персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощникфармацевти и друг помощен персонал. Всички те са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти, като очакваният брой подлежащи на ваксиниране е 243 600 души.
Фаза 2 обхваща потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Тук очакваният брой обхванати е 112 080 души.
Фаза 3 е с акцент служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, като ВиК сектора например, служителите на МВР също ще бъдат ваксинирани в тази фаза, Фаза 4 – възрастни хора на и над 65-годишнавъзраст и хора с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т. ч. имунокомпроментирани или хора с вторични имунни дефицити. Последната, Фаза 5, обхваща уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.
От особено значение е първите доставки на ваксина да са предназначени за онези групи от населението, подложени на по-голям риск от инфектиране, фактор е и необходимостта от поддържането на критичните структури за функционирането на обществото. Проф. Ангелов отново припомни, че ваксинирането ще бъде доброволно, безплатно, след ясно изразено желание от страна на съответния човек да направи това и подписано информирано съгласие.
Според плана страната ни ще бъде разделена на 6 района. Област Велико Търново попада в район 2, заедно с областите Плевен, Габрово, Ловеч и Русе.
Но това не означава, че по този ред ще бъдат доставяни ваксините, уточни проф. Ангелов.
Организирането и провеждането на ваксинациите е съобразно с графика на доставките, броя на подлежащите лица от целевите групи и логистичните аспекти на хладилната верига по отношение на транспорта и съхранението им в съответствие с изискванията на производителя. Имунизациите ще се прилагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на МВР и МО и от нарочно създадени за целта екипи, включително и мобилни екипи. Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни за населението без значение на здравноосигурителния статус.


Ключови думи
ваксини
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати