Събота, 23 Яну 2021
            
Горна Оряховица Други

Започва реконструкцията на Градската градина в Горна Оряховица

  02.12.2020 13:57
Започва реконструкцията на Градската градина в Горна Оряховица

До края на годината ще стартира същинският ремонт на парк „Градска градина“ в Горна Оряховица. Най-старият парк в града ще бъде преобразен по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица“, финансиран по ОП „Региони в растеж“. Бенефициент по него е Община Горна Оряховица, като общата стойност на проекта е 1 473 685, 56 лв. Съфинансирането от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 252 632, 73 лв., останалите 15% са национално съфинансиране. Какви дейности са заложени, днес обясниха зам.-кметът Николай Георгиев, ръководителят на проекта Гергана Тодорова и счетоводителят му Валя Андреева.
По проекта ще бъдат подменени алеи и изградени нови. Те ще бъдат с бетонови блокчета и павета. Допълнително ще бъдат направени игрища – мултифункционално за баскетбол и волейбол и тенис корт, които ще бъдат с изкуствена настилка. Ще бъдат изградени 3 детски площадки за деца от 0 до 3 г. и друга, която ще е за деца от 3- до 12-годишна възраст. Ще има и фитнес уреди.
Двата шадравана, които в момента не действат, ще бъдат реконструирани. Проектът предвижда също изграждането на поливна система, видеонаблюдение, ново осветление – и на самия парк, и на игрищата. Дърветата ще бъдат запазени, като ще бъдат отстранени само изсъхналите и болни сред тях. В проекта е заложено засаждане на нови видове, основно храстови.
Паркът, който е на над 70 г., се простира на 30, 5 дка. Предвидено е 21, 86 дка от тях да са зелени площи, останалите ще бъдат заети от алеи и детски площадки. Градската градина не е обновявана от създаването й.
Обществената поръчка за изпълнител спечели „Джамбо 33“ – Велико Търново. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца от подписването на договора, но аз съм убеден, че следващата година през  есента вероятно ще ви поканим на заключителна пресконференция, каза Николай Георгиев.
„По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица“ е един от последните проекти на Община Горна Оряховица в програмния период 2014-2020 г. Остават още 2 обекта, които ще стартират съвсем скоро. Над 19 млн. лв. европейско и национално финансиране общо са инвестирани в Горна Оряховица през програмния период само по ОП „Региони в растеж“.
Още 2 терена  – под „Кауфланд“ и парк „Никола Петров“, се нуждаят от обновяване. В  началото на програмния период бяха ремонтирани „Христо Ботев“ и „Никола Панайотов“, по-късно обновен бе и „Детски кът“, припомни Николай Георгиев. 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати