Събота, 23 Яну 2021
            
Други

Около Нова година България очаква първите ваксини срещу коронавирус

  02.12.2020 12:13
Около Нова година България очаква първите ваксини срещу коронавирус

Най-късно в началото на следващата година у нас ще бъдат доставени първите ваксини срещу COVID-19 на „Пфайзер“.  До края на настоящата седмица ще бъдат осигурени хладилници и фризери, които да могат да поемат първата доставка. Първоначално хладилниците ще се намират в София и в РЗИ - Бургас, а постепенно с такива ще бъдат оборудвани и останалите РЗИ-та в страната.

На първо време личните лекари няма да се включвта във ваксинирането. Това ще стане, когато се пристъпи към масовото ваксиниране на населението.

Това стана ясно от брифинг на здравните власт във връзка с изготвен Национален план на България за готовност при пандемия. Основните му цели са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекця, осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите, поддържане на важни за обществото сектори като здравеопазване, сигурност, транспорт и др., осигуряване на постоянна и достоверна информация за хода на пандемията и предприетите мерки за борба с нея.

Планът е с общ характер предвид това, че пандемия може да възникне от различни патогени, с различни механизми за предаване и пр. Това всъщност е програмен документ за справянето на държавата при пандемия. Той е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване, уточни здравният министър проф. Константин Ангелов.  
До четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, който ще бъде представен на правителството за утвърждаване. За председател на Координационния съвет за изпълнение на националния план за изпълнение на ваксините е избран проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК и и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации. Задоволството си от избора на професора изрази началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.
Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Не. Те ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможност да се ваксинира. Ваксините ще бъдат безплатни. В България ще пристигнат тези ваксини, които ще бъдат във всяка една европейска държава, конкретизира още проф. Ангелов.


Ключови думи
Национален план за готовност при пандемия проф. Константин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати