Вторник, 16 Мар 2021
            
Други Свищов

Община Свищов е готова да посрещне зимата

  25.11.2020 12:42
Община Свищов е готова да посрещне зимата

- Г-н Алиев, през миналата седмица в Областна администрация – Велико Търново се проведе среща, на която десетте общини от региона изнесоха данни за подготовката си за зимния сезон. Какво е направено в община Свищов до момента и какво предстои? Готови ли сте за зимата при евентуално влошаване на времето?
- Както всяка година, с настъпване на зимния сезон, Община Свищов взима адекватни мерки за безпроблемното посрещане на зимата. Общинско предприятие „Чистота“ има налични 4 автомобила (2 трактора, камион МАЗ и Мерцедес Унимог), които са оборудвани и очакват изпитанията на зимата. Ангажимент за съдействие са поели земеделски кооперации и частни фирми, да помагат при необходимост. Закупени са 200 тона сол за обезледяването на пътните участъци. Изготвени са графици за смените на служителите от Общинско предприятие „Чистота“. Аз като ресорен кмет мога спокойно да заявя, че сме готови за зимния сезон.
- По-различна ли ще е предстоящата зима, предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, и с какво?
- Епидемичната обстановка в цялата страна ежедневно ни изправя пред изпитания, с които ние вече осем месеца търсим и намираме начини да се справяме. Със сигурност през зимния сезон най-силно притеснени ще бъдем за здравето на нашите служители, но ще се молим и надяваме те да са здрави, защото ще е трудно да намерим персонал, ако се разболеят и бъдат карантинирани. Други притеснения относно предстоящия зимен сезон нямам, защото имаме квалифицирани кадри, които са с необходимия опит и умения и са доказали своя професионализъм при всякакви зимни условия.
- Да припомним, кои са отсечките, които създават повече проблеми през зимата и обръща ли им се по-специално внимание?
- Както всяка община, така и ние имаме такива отсечки, които изискват особено внимание. Те се поддържат 24 часа и се обезледяват обилно със сол. Това са няколко стръмни участъка, примерно от Мелницата към площад „Велешана“; от Пристанището в посока към града; кв. „Симеон Ванков“, където има стръмен участък с остър завой. Имаме много тесни улици, за които всяка година апелираме към гражданите, когато завали сняг, да преместват своите автомобили в по-широки участъци, за да може да преминава специализираната техника.
- Сключени ли са договорите за почистване на малките населени места? Какви средства ще бъдат отделени за това?
- По населените места са сключени договори с частни земеделски кооперации за почистване на снега. Имаме и междуселищни общински пътища, за които също са сключени договори. Паричните средства, които заделяме, не са големи, но договорите са на моточас, така че колкото повече се работи, толкова повече средства ще са необходими.
- Има ли изработени специални планове за реакция съвместно с полиция, пожарна, здравни власти?
- Винаги работим съвместно с полиция, пожарна и спешна помощ. Имаме добро разбирателство и сътрудничество. Всички тези институции, заедно с Общината имат необходимост една от друга за по-доброто обслужване и помощ на гражданите при необходимост.
- През миналата година Вие като ръководство заявихте, че един от основните проблеми в района е свързан със състоянието на маркировката по републиканската пътна мрежа. Какво имахте възможност да направите в тази насока?
- Знаете, че ние сме в район, в който може с дни мъглата да не се вдигне, затова многократно през годините съм сигнализирал Областното пътно управление за необходимостта да се поднови маркировката на републиканската пътна мрежа към нашите населени места, а проблемът оставаше нерешен. За наша радост, когато директор на Областно пътно управление – Велико Търново стана инж. Венцислав Ангелов нещата коренно е промениха. С удовлетворение мога да кажа, че инж. Ангелов се отзовава на нашите аргументирани искания и проблеми и работим в правилната посока. Тук е мястото да му благодаря за обновената маркировка в населените места, която от години не беше подменяна. Поеха се определени ангажименти към пътната настилка на територията на Общината и всичко вече се случва.
- И накрая, но не на последно място, въпрос, който вълнува много граждани. Обезпечени ли са образователните, здравните и социални институции с отопление за зимните месеци?
- Всички училища, детски градини, социални институции са готови с отоплението през зимата. Някои са на пелети, други на дърва, по населените места, а трети са на нафта. Заредени са с достатъчно количества и няма място за притеснение. Знаете, че тези институции са с приоритет за нас и както през зимния сезон, така и през цялата година те могат да разчитат на своевременна подкрепа от страна на Община Свищов./ Интервю за радио „Фокус“

 


Ключови думи
Бедри Алиев зима Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати