Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Светски

От състава на Аделина Колева до ефира на bTV: Светлин от бенда на Николаос започнал с пиано и пеене, а вече е сред най-търсените басисти

  22.11.2020 19:18
От състава на Аделина Колева до ефира на bTV: Светлин от бенда на Николаос започнал с пиано и пеене, а вече е сред най-търсените басисти

Не, не го знаех, смее се Светльо, когато му казвам, че горнооряховчани го сравняват с Годжи. А смехът му е толкова искрен, че наистина те кара да вярваш, че това момче не робува на имена и няма кумири. Светлин е бас китарист в бенда на Николаос Цитиридис, чието шоу замести това на Слави Трифонов в bTV. Много зрители в родната му Горна Оряховица смятат, че Светльо е поел ролята на Годжи в шоуто на Слави. И го казват с гордост, тъй като Дългия, неговото шоу и бендът му си остават жалон в развлекателната телевизия у нас.
На 25 години Светлин Стайков е в началото на музикалната си кариера, а вече има отворени много пътища, които го карат да работи все повече и повече.

На този етап известността му идва от шоуто на Николаос, но зад кадър Светльо работи много сериозно и с други известни артисти.
Светлин започва да се занимава с музика още на 4 години, като тръгва на уроци по пиано. Първата му учителка е Аделина Колева, която после го привлича и в новосъздадената си вокална школа. В групата на Аделина Светльо пее няколко години, после прекъсва с пеенето, но продължава с пианото. Междувременно завършва основното си образование в ОУ „Иван Вазов” или в Първо основно, както всички го знаят. Целта му е Музикалното училище в Русе, където влиза, но не с пиано, а с класическа китара в класа на Димо Митев. Заслугата да стане китарист е на покойния вече Иван Кочев, който по онова време е завеждащ катедрата по китара. Той се захваща със Светлин и само за половин година го подготвя за кандидатстване в училището. И нещо повече, той го запалил по китарата по начин, който да предопредели бъдещето му.
Година преди да завърши училище, Светлин се свързал с Иван Стоянов от „Ку ку бенд“ и започнал да ходи на уроци по бас китара при него в София. Това било част от подготовката му за кандидатстване в Музикалната академия, но и мощен старт в кариерата му. Влязъл в Академията и в същото време дошли участията в различни формати и групи. Първата му поява по телевизията била в „Бездомното шоу на Башар Рахал” по bTV.
С най-различни формации се изявявал по клубове и сцени, като основно работи с група „Сол бемол”. С нея правят не само клубни участие, но издават и албум през 2019 г. и правят концерт с Миро от „Каризма” в Античния театър в Пловдив.
Междувременно завършва бакалавърската си степен в Музикалната академия, а после и магистратура – отново при Иван Стоянов. Участва в проекти на Михаил Йосифов и неговия секстет. А от близо година е част от бенда на новото шоу по bTV, водено от Николаос Цитиридис.
Шоуто на Николаос трябваше да замести на екрана на bTV доминиращия от близо 30 години в развлекателния жанр на българските телевизии Слави Трифонов. Една от запазените марки на Слави беше „Ку ку бенд“, където всъщност също имаше горнооряховско участие – Професора на кларинета Илия Илиев.
Търсейки надграждане над успешния продукт на Слави, създателите на новото шоу на Николаос Цитиридис, залагат и на добре разработения проект с бенда. Светлин е поканен от Десислав Дончев от „Мастило”, който имал за задача да сформира група за шоуто. Имало и кастинг, докато траели тренировките. Още в началото обаче всички се сработили и станали екип, което, според Светлин носи успех и на цялото шоу.
Страхотно е мотивиращо да работиш нещо, което ти доставя удоволствие. Имам късмет при мен да е така, казва Светлин.
В шоуто работят близо 80 души, повечето от които са млади хора. Най-важното е, че всички са ентусиасти, запалени са по работата си и искат да я свършат по най-добрия начин. За първи път след Слави се появява нещо свежо в ефир и младоците са наистина нахъсени да се докажат, че успешната формула може да се доразвие, обогати и промени.
Когато работиш с любов, ти не се натоварваш, а се забавляваш, казва още Светлин. И това при положение, че работният му ден е доста дълъг. Започва по обяд и завършва със записа малко след 21 часа. Отделно имат и записи за рубрики, като например танц на високи токчета – специално за водещия и бенда и подобни лудории, с които се привлича вниманието на публиката.
Въпреки това Светлин има свободата, а намира и времето за странични от шоуто проекти. Самият той казва, че една от хубавите страни на работата му в Шоуто е, че има свободата да работи и с други артисти и формации. В момента работи по записите на новия албум на Миро, а има и други проекти, в които го канят.
Не мога да кажа, че имам някакъв кумир. Бих искал да се изградя като басист и най-вече като личност, на която други биха искали да приличат, смее се Светлин. Удовлетворен съм от работата си и все още намирам време за всички възможности, които ми се отварят. Бих искал да имам повече време за семейството и близките си, казва младият музикант.


Ключови думи
Светлин Стайков Шоуто на Николаос
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати