Събота, 13 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Евгения Нацкина – от Поликраище до националния баскетболен отбор

  22.11.2020 09:01
Евгения Нацкина – от Поликраище до националния баскетболен отбор

Момиче от Поликраище е част от националния отбор на България по баскетбол, който се бори за евроквота в кампанията, протичаща в странната за спорта ковид година. Евгения Нацкина дебютира за националния миналата година срещу Исландия, а тази седмица отново беше в групата за квалифакциите на остров Крит, където българките играха отново срещу островната държава и срещу Гърция. Целта е квота за Европървенството, а квалификациите ще продължат през февруари следващата година.
Евгения навърши 23 години на 2 ноември. Тя носи баскетболния ген на баща си – Пеньо Нацкин, който може би е най-успешният баскетболист, излязъл от Горнооряховско. Жени започва да тренира в родното Поликраище при основателя на местната школа Живко Коларов. Като осмокласничка заминава за София, за да продължи спортното си израстване. Привлечена е от току-що създадения отбор „Шампион 2006”, където по онова време треньор е Таня Гетова. Отборът печели два пъти републиканска титла, а когато Жени излиза от юношеската възраст е поканена от „Берое”. Първоначално отказва, защото вече е приета в Университета и през първата си година иска да наблегне на ученето. През това време играе за „Септември” в София. След това обаче приема предложението на старозагорци и две години играе в града под липите. Впоследствие идва покана от „Монтана” и в момента Нацкина е основен състезател на водача в първенството.
Междувременно вече е последна година в Софийския университет, където учи „Педагогика” и „Философия”. Предстоят й практическите занимания и държавните изпити.
На практика в България в момента има два центъра за женски баскетбол – това са „Берое” и „Монтана”, останалите нямат финансовата възможност да си позволят да им бъдат равностойни, обяснява Пеньо Нацкин. Спонсор на „Берое” е фирма „Градус”, а „Монтана” е общински клуб, но пък има три чужденки и много професионална организация. В момента отборът от Северозапада е убедителен лидер в първенството с пет победи от пет мача.
Между другото, в „Берое” играе още едно момиче от школата на Живко Коларов. Стефани Пендова е от поколението на Евгения Нацкина. Двете заедно вървят от Поликраище към професионалния баскетбол.
Самият Пеньо Нацкин, който има 10 години в силния навремето тим на „Фикосота” (Шумен), а е играл професионално и за „Етър”, „Спартак” (Плевен) и „Сливен”, продължава да е на терена като състезател на новия тим на „Локомотив”. Железничарите се включиха в новата „А” група и засега имат три загуби, но Нацкин е убеден, че ще дойде и времето на победите.


Ключови думи
Евгения Нацкина баскетбол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати