Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Интермодален терминал в Горна Оряховица ще се финансира чрез Националния план за възстановяване

  21.11.2020 07:09
Интермодален терминал в Горна Оряховица ще се финансира чрез Националния план за възстановяване

Министър Росен Желязков потвърди сериозните намерения на правителството за изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица с финансиране от Националния план за възстановяване от коронакризата. Той е обвързан и с продължаващото развитие на жп възела.
Това става ясно от отговор на министър Росен Желязков на парламентарно питане от депутата от БСП Георги Свиленски.
Държавата ще продължи да разчита на европейските фондове за развитието на железопътния сектор до 2030 г. Очакванията са по новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ България да получи 748,6 млн. евро (1,46 млрд. лева), от които по-голямата част – малко над 590 млн. евро (над 1,1 млрд. лева), ще се използват за строителство и модернизация на инфраструктура.
Още около 406 млн. евро (малко под 808 млн. лева) се очакват от Механизма за свързване на Европа, който още не е определил точно каква сума ще получи страната ни. Очакванията се базират на получените средства от настоящия програмен период. С това средствата за жп сектора ще приближат 2 млрд. лева, информира Желязков.
Той допълва, че продължава внедряването и на Европейската система за управление на железопътния трафик. Ще продължат и ремонтите на ключови гари, както и изграждане на нови гари, жп връзки към летищата в Пловдив и Бургас, както и развитието на жп възлите в Горна Оряховица, Русе и Варна.
За Горна Оряховица е предвидено изграждане на интермодален терминал с финансиране от националния план за възстановяване от коронакризата. Дейностите са за общо 188 млн. лева, като включват и ремонт на още няколко гари – Мездра, Червен бряг, Илиянци, Враца, Левски, Варна, Филипово).
По плана ще се финансират още два проекта – за цифровизация и модернизация на системите за безопасност за 267,7 млн. лева и за модернизация на тягови подстанции за над 273 млн. лева. Допълнителни 320 млн. лева се предвиждат за нов подвижен състав, които ще стигнат за закупуване на 20 електромотрисни влака за средни и дълги разстояния.


Ключови думи
интермодален терминал Горна Оряховица Росен Желязков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати