Събота, 13 Мар 2021
            
Велико Търново Култура

ТАМ и Социалната чайна представят визия за развитие на Клуба на културните дейци във Велико Търново

  20.11.2020 18:54
ТАМ и Социалната чайна представят визия за развитие на Клуба на културните дейци във Велико Търново

На 23 ноември, понеделник от 14:30 до 16:00 ч. онлайн ще се проведе дебат под наслов #БъдещеЗаКДК.Фокусът на дискусията е визията за развитие на Клуба на културните дейци във Велико Търново. В миналото пространството е събирателна точка за поети, писатели, артисти, място за вдъхновение и обмяна на идеи От години обаче сградата, която е културен паметник с регионално значение, стои неизползваема.
По време на дискусията ТАМ и Социалната чайна във Варна ще представят визия за развитие на КДК за следващите 10 години. „Ние вярваме, че чрез обвързването на социалното и културното ще вдъхновим КДК за нов живот, превръщайки го в съвременно общностно пространство“, казват организаторите.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов е поканен да открие събитието, а в дискусията ще се включат Саша Безуханова, основател на MOVE.BG; Нелина Църова - Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново; Симона Димитрова от Национален младежки форум; Росица Димитрова - Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново; Десислава Георгиева - Дирекция „Култура и духовно развитие”, Варна
Представителите на Община Велико Търново, Община Варна и неправителствения сектор ще споделят своите идеи за това как партньорството между бизнеса, неправителствения сектор и институциите може да води до социална промяна. Участниците ще обсъдят ролята на младите в културния живот на един съвременен град и на независимото културно пространство като фактор за развитие. Всичко това ще бъде дискутирано през социалния аспект на приобщаването на млади хора от уязвими общности и създаването на възможности за личностно развитие.
Модератор на дискусията ще бъде родената във Велико Търново Мая Донева, съосновател на Чайната.  
КДК - Клуб на дейците на културата има важна роля в развитието на културния живот на Велико Търново през втората половина на XX век. Къщата, в която се е помещавал, се намира на улица „Велчо Джамджията” 16. Построена от Хаджи Павли Хаджиниколов, тя е културен паметник с регионално значение. През КДК минават имена като Габриел Гарсия Маркес, Йордан Радичков, Дора Габе, Любомир Левчев, Антон Дончев, артисти от Народния театър „Иван Вазов” и още. Тук е било и последното четене на Емилиян Станев.
Всичко това продължава до 1993 година, когато дейността на Клуба на културните дейци приключва. Следват няколко неуспешни опита за възстановяване на културните инициативи на това историческо място. Оттогава насам тази емблематична къща остава неизползваема.
Пространство за културни и социални събития ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.
Само през 2019 г. са реализирани 194 събития, представящи изгряващи и вече доказани български артисти. ТАМ си партнира с Министерство на културата, Община Велико Търново, Гьоте институт София, Френски културен институт, Институт Сервантес, Посолство на Америка – София, Посолство на Германия – София, Посолство на Кралство Испания - София и множество други български  и международни институции.
Чайната във Варна е пространство за чай и билкови напитки, събития, работилници, но най-вече е първо работно място на младежи, израснали в социални домове. Целта на мястото е да подкрепи млади хора от проблемна социална и/или семейна среда, като им създаде възможност за независим начин на живот и им даде инструментите да се изградят в личностно и професионално отношение.
Чайната е създадена в конструктивно партньорство с Община Варна и Областна администрация Варна, които открито застават зад правата и нуждите на младежите в изолация. Вече 5 години екип на Чайната заедно с институциите функционира в 3-етажна сграда паметник на културата в сърцето на Варна.


Ключови думи
ТАМ Клуб на културните дейци Велико Търново Чайна Варна
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати