Неделя, 14 Мар 2021
            
Велико Търново Икономика

``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД и проф. Йонко Мермерски разработват продукт без аналог на световния пазар

  19.11.2020 16:42
``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД и проф. Йонко Мермерски разработват продукт без аналог на световния пазар

Продуктова категория без аналог на пазара на дезинфектанти в света подготвя ``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД (HMI Co., Ltd.) - Велико Търново. Серията се разработва от няколко месеца от екип, оглавен от проф. Йонко Мермерски.

Професорът е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина, като негови изследвания са публикувани на повече от 10 езика. Проф. Мермерски е създател на редица патентовани изобретения, сред които револвиращ инжектор за течна хроматография под високо налягане (HPLC); дебелослойна хроматография – метод за резделение на химически съединения; най-ефективната мултифункционална добавка за дизелово гориво в света – Дизел Юнак; най-ефективната мултифункционалн добавка за бензиново гориво – Бензин Юнак; единствените в света пробиотични капсули с множествени приложения (за перорален прием, за заквасване на пробиотично кисело мляко и на мляко от растителен произход) слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки и др.

С HMI се ухажваме от доста време, пандемията само забърза сътрудничеството ни. Избрах да работя с HMI Co., Ltd., защото има най-добрата материално-техническа и изследователска база, която съм виждал в България. Минаваме през стотици етапи, за да постигнем желаното вещество. Затова базата е важна – без значение дали продуктът се разработва от готови материали, или част от тях се синтезират, а базата на HMI е мечта, коментира днес проф. Мермерски. И допълни, че никога от никой не е чувал оплакване от продукт на дружеството.

Решихме да надграждаме. Идеята ни е дезинфекцирането да не е толкова неприятно за хората. Пакетирането на алкохол в гаражи и продажбата му в настоящите условия не е правилно. Стресът не означава, че трябва да ощетяваме здравето си с продукти, които купуваме по принуда, каза професорът. Новата серия ще бъде не само щадяща, но дори полезна, допълни и Евгени Костадинов, който, заедно с Виктор Азманов, е собственик на ``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД.

Заради конкуренцията на този етап екипът не даде пълни подробности за новия продукт, но сподели, че той ще съчетава  природната медицина с най-иновативните американски постижения.
Проф. Мермерски е един от най-добрите химици, живее в САЩ и е изучил много технологии. Защо и ние в България да не ползваме най-новите световни постижения, каза Костадинов.

Всичко, което идва от природата, трябва да се използва, защото е безвредно и без странични ефекти. Разбира се, че при пандемия не може да разчитаме само на природни средства, затова правим синергия между тях и модерното, обясни проф. Мермерски, който има разработени над 15 продукта на природна основа. Подтискаме вредния ефект на дезинфектантите с помощта на природата, открехна част от работата проф. Йонко Мермерски.

В момента се работи по спецификацията на продуктите. Очаква се те да бъдат в производство в началото на следващата година, а употребата им ще излиза много по-евтино от употребата на дезинфектант с неясен произход, после на хидратиращ продукт и т. н. Основната идея е да не се избягва дезинфекцията. Проф. Мермерски и ``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД са предвидили дори детска серия.

Важно е човек да не избягва дезинфекцирането, да не го прави с нежелание. Ако продуктът е приятен, ще е приятен и процесът. Така че това, което правим, елиминира голям проблем, свързан с вирусите, каза още проф. Мермерски.  

Неговият анализ сочи, че пандемията ще бъде преодоляна или с придобиването на т. нар. стаден имунитет, или с ваксина.
Надявам се до 1 г., до следващия грипен сезон да бъдем свободни в поведението си. Коронавирусът е амплифициран патоген. Казано по-просто – по-здрав, по-устойчив. В много лаборатории по света, включително в Ухан, се работи с такива. Използват се, за да може лекарства или убиващи ги вещества да бъдат максимално ефективни и когато се приложат при по-слаби патогени като тези, с които се заразяваме обикновено, да бъдат по-лесно преодолявани с медикаментите. Смятам, че вирусът е изпуснат, а не специално създаден – трябва да си ненормален, за да пуснеш нещо, което убива универсално всички. Все пак и ти си при другите, т. е. такива конспиративни теории са лишени от всякаква логика, коментира проф. Мермерски.
По думите му не пълното затваряне на държавата, а поведението на хората определя успеха в борбата с пандемията. Трябва да им се повтаря непрекъснато, че тяхната отговорност е водеща и че тя ще доведе до връщането ни към нормалния живот, съветва проф. Мермерски.

Над 200 продукта влизат в портфолиото на ``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД, в това число дитергенти и козметични продукти. Предлагаме решения за здравеопазването, за обществения сектор и пр., общо в 5 бизнес направления. Опитът, който имаме, искаме да пренесем и върху достъпни за крайния потребител продукти. Искаме сигурността, която експертизата ни в създаването на решения за биосигурност за болниците гарантира, да чувства и крайният потребител, коментита и маркетинг мениджърът на ``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД Нели Денева.


В началото на декември се очаква да излезе още една нова линия на дружеството, насочена към масовия потребител. Близо 160 души са заетите в ``Хигиенно-Медицинска индустрия`` ООД, чиито продукти се изнасят за редица държави, сред които Румъния, Молдова, Италия, Република Северна Македония, Испания, дори за Индия. Дружеството е сред големите дарители на дезинфектанти у нас. Но с това не се изчерпва корпоративната му обществена ангажираност – HMI Co., Ltd. помага също на хандбала във Велико Търново, опитва да го прави и за футбола.


Ключови думи
проф. Йонко Мермерски Хигиенно-Медицинска индустрия ООД HMI Виктор Азманов Евгени Костадинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати