Събота, 13 Мар 2021
            
Общество Стражица

Една година след изборите Царски извор се преобразява с труда и даренията на своите жители

  11.11.2020 11:08
Една година след изборите Царски извор се преобразява с труда и даренията на своите жители

Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Легендарната мисъл на Илф и Петров реализира на практика Николай Брайнов, който преди година спечели изборите в Царски извор с идеята да промени селото. Казват, че от селския кмет нищо не зависи, защото няма бюджет и няма права. 48-годишният Брайнов доказва, че промяна може да има, когато всички се обединят около общата кауза. С доброволния труд на местните хора и с дарения, особено от гастарбайтерите, излезли от селото, Царски извор се променя.

Царски извор е село с около 1000 жители в община Стражица. Годишният му бюджет е около 50 000 лева, които покриват кметската заплата, още две минимални заплати на служители в кметството, уличното осветление, сметосъбирането, тока на кметството. Няма капиталови разходи, няма пари за дейности. Предвидени са 200 лева за озеленяване и 200 лева за пенсионерския клуб.

Въпреки липсата на пари за една година в селото се случиха много неща. Просто кметът успя да убеди своите съселяни, че ако сами не си помогнат, няма кой друг.

Една година след встъпването в длъжност, кметът казва голямо благодаря на дарителите - жителите на селото, и особено работещите в чужбина, Земеделската кооперация, земеделския производител Георги Бонев и на всички, които работят неуморно дори и в почивните дни. Зад мен стои една година, в която успяхме да променим облика на селото и успяхме заедно, казва Брайнов.

Работим вече почти дванадесет месеца. Струва ми се, че времето лети. Започнахме зимата на 2020 г. с почистване и окосяване на основната улична мрежа. Продължихме и по странични улици и пространства. Преминахме през трудните месеци на извънредното положение, когато не спирахме да работим, създавайки възможно най-безопасната среда за населението, бяхме всеки ден на местата си, като не отложихме и нищо от това, което преди пандемията бяхме планирали да направим, разказва кметът.

Трудностите са много, на първо място липсата на пари. От Общината помощта е никаква. Всичко, което се случва в селото, е благодарение на предоставянето на дарения от жители на селото, които работят в чужбина, както и подкрепата на местната земеделска кооперация, земеделския производител Георги Бонев и жителите, които по една или друга причина са останали в селото, помагайки с много труд.

Кметството не разполага с техника. Когато влязъл в длъжност, Брайнов открил, че разполага със счупен моторен трион, моторна косачка и една счупена ръчна строителна количка. Затова пък своя техника предоставят хората от селото. А самият кмет дал на кметството свои машини - моторен храсторез, моторен трион и моторна пръскачка. Общо взето - справяме се сами, обобщава Брайнов.

Всеки, който се прибере в селото от чужбина по някакъв повод, ме намира и ми предоставя определена сума пари, предимно евро, които описвам в специален дневник с имена на дарителя, размер на дарението, дата на предоставяне, както и впоследствие за какво е изразходвано, подкрепено с разходооправдателен документ.

На ден изразходваме по 5-6 л. бензин, който купуваме само от даренията. От общината предоставят 10 л. бензин за месец, дори за м. октомври не са ни давали. Хората от чужбина постоянно правят различни акции за набиране на средства за селото. В момента събират пари за асфалтиране на големите дупки по една от основните улици на селото. В проектобюджета за 2020 г. бях заложил ремонт на няколко улици, но при обсъждането му на заседание на Общинския съвет, се смилиха да заложат в капиталовите разходи на Общината едва една улица за ремонт, която е в изключително окаяно състояние, дори непроходима. Такъв ремонт до днес така и не се случи. С помощта на хората и техниката на кооперацията, успях поне да я засипя частично със ситни камъни, разказва още кметът на село Царски извор.

В личен план успях да науча много, учех се в движение, наясно съм, че ми предстои да уча още. Сигурен съм, че много хора оценяват обективно свършеното от нас през последните месеци, но знам, че има такива, които очакват много повече. Успяхме да помогнем и съдействаме на много граждани чрез предоставяне на трайни хранителни пакети, ще продължим да помагаме на други.

Преобразихме много изоставени кътове и пространства в красиви места. Благодарение на нашите сръчни служители успяхме да подобрим и направим много неща, без изразходването на средства. Зареждаме се положително като откриваме забравени и занемарени улици и кътчета в селото и ги превръщаме в красиви местенца за деца и възрастни. Борбата ни за едно по-добро населено място тепърва започва, но с упоритост, работа и търпение съм сигурен, че ще преодоляваме трудностите. Успехите не идват сами, идват с цената на много труд, целеустременост и търпение. Дори понякога да има моменти, когато търпението се изчерпва, мотивацията липсва и се губи смисълът на всичко, трябва да запазим вяра в себе си и целта си, категоричен е Николай Брайнов.


Ключови думи
Царски извор Николай Брайнов равносметка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати