Събота, 13 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Георги Иванов – Геша: Идеята за ядро от местни футболисти е прекрасна, но й трябва време

  07.11.2020 10:32
Георги Иванов – Геша: Идеята за ядро от местни футболисти е прекрасна, но й трябва време

Георги Иванов е юноша на „Спартак” (Варна), но дебютира в мъжкия футбол с екипа на „Черноломец” (Попово) във „В“ група. През 1987 г. се завръща в „Спартак”. През 1989 г. Геша преминава в „Черно море” (Варна). За „моряците“ записва 13 мача и 1 гол в „А“ група, след което се завръща в Спартак.

През 1993 г. Геша преминава в „Левски” (София), където играе общо три сезона. Със „сините” е двукратен шампион на България през сезоните 1993/94 и 1994/95, както и носител на Купата на България през 1993/94. След края на кариерата си на футболист, Георги Иванов става треньор. Геша започва като помощник, първо в „Спартак” (Плевен), а след това и в „Беласица” (Петрич). През пролетта на 2005 г. води „Беласица” в „А“ група. През сезон 2005/06 е начело на „Доростол” (Силистра), след което е назначен за треньор на „Девня”. През април 2007 г. поема родния „Спартак” (Варна). Успява да задържи „соколите“ в „А“ група, като това се случва след победа с 2:0 над градския съперник „Черно море”.

След това води последователно „Волов” (Шумен), „Несебър”, „Доростол” (Силистра), „Светкавица” (Търговище) и за втори път „Спартак” (Варна).

През 2014 г. поема „Черноморец” (Балчик), но миналата пролет клубът се отказа от професионалния футбол. Малко по-късно беше поканен за спортно-технически директор на „Локомотив”, а след лошия старт на първенството и напускането на Милчо Сирмов се оказа в ролята на старши треньор.

Горна Оряховица или по-скоро Правда са отправната точка в живота на Георги Иванов. И майка му, и баща му са от горнооряховското село. Тук е роден и той. Когато бил 5-6 годишен, семейството се мести във Варна, където започва спортната му кариера. Всяко лято обаче прекарвал на село при дядовците и бабите. И понеже във футбола единственото нещо, което е постоянно, е, че една врата се затваря, а друга се отваря, Геша се прибрал на село, когато се затворила вратата в Балчик.

ДОЙДОХ ДА

ИЗГРАЖДАМ КЛУБА,

А СЕ НАЛОЖИ

ДА СТАНА ТРЕНЬОР

Бях се ангажирал с няколко футболисти на „Черноморец” и четирима от тях дойдоха в „Локомотив”. После и аз получих покана да се присъединя. Първоначално идеята беше да съм спортно-технически директор и да помогна за изграждането на един професионален клуб. Лошият старт в първенството обаче промени ситуацията и аз трябваше да се нагърбя с различни задачи, разказва самият Георги Иванов.

ДА СИ МЕСТЕН

НЕ Е ПРИВИЛЕГИЯ,

ТРЯБВА И ДА ИГРАЕШ

Харесвам философията на „Локомотив”. Да се заложи на 10-12 външни играчи и ядро от местни момчета е много хубаво. Само че, за да се реализира тази идея, трябва много време. В Горна Оряховица малко сте избързали със събитията. Първо трябва да се подберат добре външните, за да теглят отбора, докато израснат местните юноши. И след това трябва да се работи много с местните момчета. Те трябва да играят в представителния отбор, защото са добри, а не защото са местни, коментира още Геша.

ЮНОШИТЕ ТРЯБВА

ДА ИЗГРАЖДАТ

КАЧЕСТВА

И ХАРАКТЕР

СРЕЩУ ГОЛЕМИТЕ

ШКОЛИ

Според него проблемът започва от там, че местната школа има стеснен обсег на селекция. Но няма как да е различно в малък град. След това юношите не играят сериозни мачове. Те са най-добри в областта, но тук нямат за съперници големи школи. Малко се работи на сляпо, смята Геша.

Заради това той иска догодина „Локо” да вкара отбора на 17-годишните в елитната група, за да играят отрано с „Лудогорец”, „Левски”, ЦСКА. В сблъсъка с големите школи се израства и се калява характер, смята треньорът.

ВЪВ ФУТБОЛА

НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ,

ИЛИ ПОНЕ ТРЯБВА

ДА МОЖЕШ

ДА ЧАКАШ И

ДА СЕ УЧИШ,

ДОКАТО ДОЙДАТ

ГОЛЕМИТЕ ПАРИ

Идеята да вкараш местни юноши е чудесна, но не може да се осъществи от днес за вчера. Възпитанието на характер и манталитет е не по-малко важно от техническите умения. Някои от местните момчета веднага поставиха въпроса за пари, а те са още деца. Би било хубаво да имат някакъв стимул, но на това ниво техният стимул трябва да бъде на първо място възможността да се докажат сред мъжете. Това го казвам на всичките си футболисти. Във футбола не всичко опира до пари. Понякога по-важно е да си свършиш работата и да се докажеш. Да, в „Локомотив” няма да спечелят големи пари. Но ако работят здраво и се развиват, те ще бъдат забелязани и ще бъдат поканени в по-голям отбор, където ще заработват сериозни пари. Не можеш да очакваш, че парите ще завалят още докато си на ученическата скамейка, обяснява философията си Геша.

Ако обаче се работи по този начин, като се възпитават младите не само физически, но и психически, нещата рано или късно ще се получат, затова съм оптимист за „Локомотив”, смята Георги Иванов.

БЯХ СИ ТРЪГНАЛ

ОТ „ЛОКО“,

НО СЕ ВЪРНАХ,

ЗА ДА ДОКАЖА,

ЧЕ НЕ СЕ ПРЕДАВАМ

Той е оптимист и за оцеляването на своя отбор във Втора лига. Не крие, че е искал да си тръгне. Когато започнали проблемите с ръководството и няколко футболисти били освободени, той също искал да напусне. Винаги съм изпълнявал задачите, които са ми поставяли, но без играчи как да стане. Затова бях си тръгнал, разказва Геша. Но го срещнал един приятел, на който си разказал проблемите и той му казал: „Геш, ти не си човек, който се предава, защо си се предал сега?”. Този разговор го накарал да се върне и да опита за пореден път да докаже, че може да се справи.

НЕ МОЖЕМ

ДА ПРОМЕНИМ

КАЧЕСТВАТА

НА ФУТБОЛИСТИТЕ

ЗА ЕДИН МЕСЕЦ,

НО МОЖЕМ

ДА ПРОМЕНИМ

ОТНОШЕНИЕТО ИМ

КЪМ ПРОФЕСИЯТА

Не можем да променим качествата на футболистите за няколко седмици, но можем да променим манталитета им и отношението им към работата, смята Георги Иванов. Това се опитал да направи със своите момчета и смята, че е постигнал значим напредък. От около месец насам футболистите започват да се отнасят много по-сериозно към тренировките и мачовете и в момента всеки дава това, което може. И резултатите идват. Нищо, че първата победа беше анулирана заради отказването на „Витоша” – това все пак беше крайъгълен камък в промяната на отбора.

Първото, към което се стремял и постигнал новият треньор било приятелството и мира в съблекалнята. Задружни са, изграждат истински приятелства и се раздават. Това е базата, казва Геша.

НА ЧУЖД ТЕРЕН

ПОМАГА ЗДРАВАТА

ЗАЩИТА, У ДОМА

ТРЯБВА ДА

ВОДИШ ИГРАТА

След това идва изграждането на защитата. Питам го защо успешните мачове са на чужд терен. Това е естественият ход на нещата. На чужд терен тактиката ти обикновено е защитна, ако имаш добър гръб, можеш да развиеш няколко атаки и да спечелиш. Ние изиграхме няколко контроли със силни отбори, които ни спукваха от атаки. Така обаче се стабилизирахме в защита. За да печелим и на собствен терен, трябва още малко – да водим играта, да измисляме нещо в нападение. Но нека лека полека вървим напред, да приемем, че базата я имаме, сега ще надграждаме, успокоява Георги Иванов.

В момента „Локомотив” е може би най-младият отбор във Втора лига. Според Геша някои от младите момчета имат потенциал да играят един ден в сериозни отбори, но всичко зависи от тях. От тях зависи и бъдещето на „Локомотив”. В техните крака е успехът на отбора и на клуба. Ако те заиграят и започнат да печелят, ще запалят публиката, ще успокоят ръководството и ще върнат рекламодателите, казва треньорът.

В момента клубът има известна стабилност, но все пак се нуждае от разрешаване на управленската криза и от твърд ангажимент на Общината. Идеята ми е на паузата да привлечем местни футболисти, които играят във „В” групите. Вече започнах да наблюдавам мачове и ще продължа да ги гледам, защото и аз държа да изградим ядро от местни играчи. Но все пак първото условие е да играят добре, а не само да са местни. Защото футболът зависи от резултатите, ако падаш никой няма да те потупа по рамото, нищо, че налагаш местни хора, споделя плановете си Геша.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Георги Иванова Геша Локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати