Сряда, 17 Мар 2021
            
Велико Търново Култура

Читалище ``П. Р. Славейков`` във Велико Търново стана на век

  01.11.2020 13:23
Читалище ``П. Р. Славейков`` във Велико Търново стана на век

Своята 100-годишнина отпразнува днес НЧ ``П. Р. Славейков`` във Велико Търново. През всички тези години читалището поддържа искрата на родолюбието в жителите на кв. ``Варуша`` и е неразделна част от културата на града.
Да продължат да го правят на екипа пожела кметът инж. Даниел Панов. Сред гостите на годишнината бяха също заместникът му Снежана Данева-Иванова, депутатът Станислав Стоянов, хора, обвързали живота си с НЧ ``П. Р. Славейков``, представители на други читалища в града и общината и др.

Историята на читалището разказаха председателят му Маргарита Цанкова и Николай Колев – председател на Литературен клуб ``Никола Вапцаров``, библиотекар във филиала на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ в кв. „Бузлуджа“ и един от най-честите гости на читалището.

През пролетта на 1920 г. група младежи събират книги и започват да ги четат и обсъждат помежду си. Почувствали нужда от културно огнище в кв. ``Варуша``, Марин Гъбенски, Константин Бояджиев и Михаил Цанков запалват искрата. Към основателите на библиотеката се присъединяват и по-възрастни съкварталци – Стефан Цанков, Илия Малинов, Георги Венков, Паскал Константинов и др. Всички те създават книжния фонд на библиотеката, която именуват ``Просвета``. За събиране на средства за книги, към читалището се сформира малък самодеен колектив. Така е поставено началото на третото поред читалище в гр. Велико Търново.
Първоначално библиотеката се помещава в стаичка в къщата на баба Донка Ганчева на ул. ``Поборническа`` 41, после е на ул. ``Загорска`` 29. Сегашната сграда е купена след разрастването на читалищната дейност.
На учредителното събрание в ОУ ``Йосиф I`` е избрано настоятелство с председател Стефан Цанков. Първия печат на библиотеката бил изработен от часовникаря- печаторез Чемширов. На 26 септември 1920 г. е приет и устав на Читалището. Екземпляр от него – на бай Ангел Грънчаров, се пази и днес в Читалището и е един от най-ценните му документи.
Но дейността на библиотеката не се ограничавала само в сферата на книжнината. Тя подпомагала болни и социално слаби жители на квартала.
До 1927 г. Читалището носи името ``Просвета``, а на 17 ноември с. г. Градският общински съвет го преименува на ``П. Р. Славейков``.
Читалището помни стъпките на много български писатели, поети, приятели на книгата. В него през май 1966 г. за първи път в страната е разгледана книгата ``Време разделно`` в присъствието на автора й Антон Дончев. При препълнени салони са минавали срещи с Бончо Обретенов, Камен Калчев, Андрей Гуляшки, Анчо Калоянов, Недялко Йорданов... Със сладкодумието си Станка Пенчева омайвала не едно поколение, а малко преди смъртта си Надя Кехлибарева изнесла на сцената на Читалището един от последните си моноспектакли.
Но първите театрални постановки на тази сцена датират от 1921 г. Помощ на самодейците оказват артисти от Читалище ``Надежда`` - Димитър Панов, Тодора Бояджиева...
50-те години на миналия век били паметни за цялостната дейност на Читалището. Наред с театралнада дейност се сформирал оркестър, който почти винаги свирел на забавите след всяко представление. Председател на Читалището по онова време бил Богдан Шербетов. Свой почерк в читалищното дело оставят и други председатели -  Иван Славчев, Димитър Шербетов, Николай Бояджиев, инж. Христо Пашов...

Независимо, че нямаме самодени състави и въпреки трудностите, ще ще продължим да организираме културни прояви заедно с учители и ученици от училищата ``Емилиян Станев`` и ``Димитър Благоев``, с Литературен клуб ``Никола Вапцаров`` с колеги от Регионалната библиотека ``П. Р. Славейков`` и с колегите от останалите читалища. Ние сме силна и твърда нация и се надяваме, че и сега ще оцелеем и ще съхраним за поколенията всички духовни ценности, включително читалищата, сподели Маргарита Цанкова.  

За всички, станали част от историята на НЧ ``П. Р. Славейков``, днес имаше благодарности. Благодарности имаше също за кмета инж. Даниел Панов и депутата Станислав Стоянов и негови съмишленици, помогнали за ремонт на сградата и вида, в който Читалището посрещна своя юбилей. Всички дарители получиха благодарствени грамоти. Грамота получиха също поетесата Райна Недялкова, която не пропуска да дари екземпляри от всяка своя нова стихосбирка на Читалището, и Николай Колев за това, че винаги се включва в културните инициативи на читалището.
НЧ ``П. Р. Славейков`` бе благословено от свещениците Йоаким и Илия.


Ключови думи
НЧ П. Р. Славейков кв. Варуша Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати