Неделя, 29 Nov 2020
            
Горна Оряховица Икономика

Изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица е включено в Националния план за възстановяване и устойчивост

  31.10.2020 12:44
Изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица е включено в Националния план за възстановяване и устойчивост

Изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица е записано в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Проектът на стратегическия документ бе представен онлайн пред обществеността от вицепремиера Томислав Дончев.

267.7 млн. лв. е планираният ресурс за подобряване на цифровата и транспортна свързаност и местното развитие. Периодът на изпълнение е 2021-2026 г.

Проектът предвижда изграждане, преустройство и рехабилитация на ключови гарови комплекси (Мездра, Червен Бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово), разположени по основната и широко обхватната TEN-T мрежа, както и изграждане на модерен интермодален железопътен терминал в най-големия железопътен възел в Северна България – Горна Оряховица. Реализацията на проекта ще подобри качеството на железопътната инфраструктура в страната и ще позволи нарастване на дела на железопътния транспорт в структурата на превозените товари и пътници за сметка на автомобилния транспорт с очаквани позитивни ефекти по отношение на компонентите и факторите на околната среда. Същевременно, проектът ще укрепи потенциала за растеж на районите, в който са разположени включените в него отделни обекти. Преобладаващо това са гарови комплекси в по-слабо инфраструктурно развитата Северна България, с изключение на Гара Филипово (Южен Централен район). По този начин ще бъдат създадени предпоставки за намаляване на междурегионалните различия в страната. Общият планиран ресурс е 188.0 млн. лв. с период на изпълнение 2021-2025 г.


Ключови думи
интермодален терминал Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати