Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество Свищов

Върху ролята на родителя като партньор в училищния живот работиха в СУ ``Димитър Благоев`` в Свищов

  31.10.2020 07:46
Върху ролята на родителя като партньор в училищния живот работиха в СУ ``Димитър Благоев`` в Свищов

От 16 до 29 октомври в свищовското СУ ``Димитър Благоев``се проведоха неформални срещи с родители по Национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“. В осъществяването на проектните дейности са включени учениците и родителите от I „а“, I „б“, I „в“; IV „а“, IV „б“, IV „в“; V „а“, V „б“, V „в“ и VII „а“, VII „б“, VI „в“ класове .
На 17 и 18 окомври се проведоха изнесено неформалните срещи на първите класове. Темата на I "а" клас беше "Да се опознаем заедно и да си помагаме"; на I "б" - "Да си подадем ръка" и на I "в" - "Заедно в новото начало".
Под наслов "Споделените отговорности" преминаха неформалните срещи с родители и ученици от четвъртите класове. Беше дискутиран изключително актуалният въпрос за взаимодействието между училището и семейството като две възпитателни институции с една обща цел – формирането на личността на детето. Само заедно можем да се справим с проблемите и потребностите, с които израстват децата ни и особено в прехода между начален и прогимназиален етап. За всички близкото и непосредствено общуване донесе удовлетворение и повече взаимно доверие, разказват от училището.
За предизвикателството да си петокласник и прехода от начална училищна възраст към средна училищна възраст говориха учители, родители и деца на неформалните срещи с V „а“ клас на тема „Ново начало“, с V „б“ – „Заедно можем повече“ и V „в“ – „Стъпка напред“. Заедно в новото начало в дух на сътрудничество и подкрепа си обещаха да бъдат всички през този нелек период. Да сме готови да работим заедно с другите в екип е споделена отговорност, която води до успех когато всеки допринася с нещо за общата цел. Така се гради доверие и взаимно уважение, а това е и първата стъпка към доброто партньорство.  С обещание за още подобни полезни и интересни инициативи приключиха срещите от първата фаза на проекта.
Наглед да си тийнейджър е много лесно. Защото не ти се налага сам да се грижиш за себе си, не е нужно да работиш. От теб се иска само да ходиш на училище и да се прибираш навреме вкъщи. Често тийнейджърите чуват за себе си, че не учат достатъчно, а вместо това  предпочитат да играят и да се забавляват. Но ако  пропуснат да научат нещо  сега, после не могат да го наваксат. А без добро образование няма как да  си намерят добра работа.
В разговори за бъдещето и отговорностите пред седмокласниците преминаха неформалните срещи на тема „С поглед в бъдещето“. Как родителите да подпомогнат вземането на решения за трудния избор как да продължат напред в образованието си? Дали изборите, които правим заедно отговарят на интересите, уменията и възможностите на децата ни? Мечтите или реалността са водещи в ориентирането? С интересни игри, тестове и дискусия съвместно учители, родители и ученици потърсиха отговорите  и даваха своите решения. В дух на сътрудничество и удовлетворение всички си обещаха да продължат  инициативите, като си пожелаха още по-интересна и ползотворна втора фаза на проекта.
 
Национална програма „Участвай  и променяй  – родителят , активен партньор  в   училищния  живот“ е насочена към  подобряването на взаимната подкрепа между училището и родителите, с цел постигане на положителни резултати във възпитанието и образованието на учениците.
Формирането на децата като личности ангажира всички, които в различна степен са свързани с отглеждането и възпитанието им. Пряко ангажирани с този процес са родителите и учителите. Сътрудничеството между родителите и училището, основано на положителна комуникация, ще допринесе за по-добрата адаптация и социализация на децата в учебната среда и ще повиши степента на важност за детето на училището и образованието. Привличането на родителите като активни участници в училищния живот на децата им ще изгради по-стабилна връзка между родител-учител-училище в посока на доверие, уважение и толерантност между трите страни. Изграждането на партньорство между родител, училището като институция и учител като най-близък до децата в този период е от съществена необходимост всяко дете да развие своя потенциал.
Преходът между различните образователни етапи съвпада с различни периоди в личностното развитие на ученика. Привличането на родителите в училищния живот ще улесни прехода на децата им от детската градина в първи клас, от начален към прогимназиален етап, от прогимназиален към гимназиален и ще допринесе за създаване на една здравословна среда на обучение. Осигуряването на плавен преход между различните образователни етапи е важно, за да могат учениците да имат увереност в собствените си възможности, мотивация за учене и за личностно развитие, желание да посещават училището, споделят още от СУ ``Димитър Благоев`` в Свищов.


Ключови думи
СУ Димитър Благоев Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати