Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Малък кръст отново събуди мечтите Камъка да стане Корковадо, а Горна Оряховица – Рио де Жанейро

  25.10.2020 12:08
Малък кръст отново събуди мечтите Камъка да стане Корковадо, а Горна Оряховица – Рио де Жанейро

Бурен дебат предизвика мистериозно появил се кръст на Камъка и въпреки разнопосочните мнения, май мнозинството клони към старата идея над Горна Оряховица да се вдигне нещо импозантно, което да привлича погледи отдалеч, а защо не и туристи.

Кой постави въпросния кръст на Камъка не е ясно. Спорно е дори кога точно се е появил. Преди около месец вече си е бил там, твърдят хора, качвали върха в началото на септември. През пролетта го нямаше, обясняват други. Така че монтажът е станал някъде през лятото. Кръстът е прикрепен с болтове към скалата, не изглежда много стабилно, но пък едва ли застрашава някого, ако падне в пропастта надолу.

По-интересни са коментарите във Фейсбук, които тръгнаха, след като се появи снимка с новата придобивка. Повечето бурно приветстват делото. Някои припомнят, че такава инициатива е имало преди време, но така и не се осъществила. Преди доста години ВМРО беше повдигало темата, художниците от ГоАрт бяха готови да направят проект, но така и не се стигна до някакви действия.

Днешните патриотично настроени горнооряховчани не само подкрепят кръста, но го искат огромен, осветен и въобще туристическа атракция.

С доза черен хумор други обявиха „Сложиха кръста на Горна”. Всъщност недоволните от подобни украси не са един и двама. Явно доста хора свързват кръста само с гробища и смърт и никакви пояснения, че според християнството кръстът е символ точно на обратното – на победата над смъртта и на надеждата, не могат да убедят невярващите.

И, за съжаление, съвсем малко са хората, които задават резонния въпрос. А защо трябва да резилим Камъка с каквото и да било. Един човек се опитва да каже, че да се натрапват религиозни символи на такава природна даденост не е редно. Мнението му обаче веднага е задушено от войнстващи патриотари, възмутени как така някой ще скача срещу кръста.

Всъщност има и по-грандиозни идеи за украса на Камъка. Преди повече от 20 години имаше една група, която сериозно лансираше идеята да се вдигне монументална фигура на Елена Грънчарова, която да е в поза като Христос Спасител над Рио де Жанейро и така да закриля града си, както го е правила приживе.

Въобще желанието Камъка да стане хълма Корковадо, където е статуята на Христос Спасител, се натрапва доста. Сигурно прикрива желанието Горна Оряховица да стане Рио де Жанейро. Само дето то със статуи не става. А Камъка си е прекрасен и сам по себе си и няма нужда от никакви украси.

Елена ВЕЛКОВА

Снимки: Темниско Геоматикс https://fb.me/temnisko


Ключови думи
Камъка кръст
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати