Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Д-р Гинка Маринова и д-р Стела Билчева от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са отличени с наградата „Лекар на годината“

  23.10.2020 10:28
Д-р Гинка Маринова и д-р Стела Билчева от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са отличени с наградата „Лекар на годината“

Двама медици от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица са отличени с наградата „Лекар на годината“ на Районната колегия на БЛС във Велико Търново.
За приноса й към развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация и за борбата с COVID-19 призът бе връчен на д-р Гинка Маринова.
Средното си образование д-р Маринова завършва през 1974 г. в Полски Тръмбеш, а през 1980 г. завършва с първия випуск на Факултета по медицина в Плевен. Започва работа на 15 декември 1980 г. в Общинска болница  - Горна Оряховица като лекар във Второ вътрешно отделение под ръководството на д-р Тодор Дунев. Той всъщност е човекът, който запалил в нея интереса към кардиологията. Продължава да работи като участъков лекар и лекар във функционален кабинет по сърдечно-съдова диагностика.
През 1987 г. придобива специалност по вътрешни болести, а през 1992 г. – кардиология. След проведен конкурс от 1993 г. до началото на 2020 г. работи като началник отделение и кардиолог.
Почти 40 г. д-р Маринова поддържа своята квалификация чрез участие в провежданите тематични курсове, семинари, симпозиуми, конгреси,  включително и извън страната. Два мандата д-р Маринова бе общиски съветник в Горна Оряховица. През 2007 г. е отличена с Годишна награда на Община Горна Оряховица за принос към здравеопазването.
В категория „Ти си нашето бъдеще” – награда за младите медицински надежди на България, взели активно участие в битката с COVID-19, РК на БЛС отличи д-р Стела Билчева. Тя е завършила медицина през 2018 г. в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. В момента е специализант по ендокринология в Медицински университет – Плевен. Работи във Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.
Отлично владее английски език, като участва в преводи на медицинска литература. Владеенето на немски, руски и френски език й помага да обогатява знанията си и в медицинската литература на тези езици. Притежава редица сертификати за участие в кампании на Асоциацията на студентите по медицина, за завършени медицински стажове в Москва и Санкт Петербург, Сертификат за DHU Академия по Шуслерова терапия и Интегративна медицина - 2014-2016.
Има награда на името на д-р Иван Групчев за студентски постижения в областта на офталмологията.
От април 2017 г. до момента д-р Билчева е посланник на хуманноста.  Работи и като изследовател към проектите Feel4Diabetes , Фонд научни изследвания и проект „Лина“.
Д-р Билчева е сред първите доброволци при специалистите по инфекциозни болести в борбата с коронавируса. Тя е на първа линия в отделението с постъпили заразени пациенти. Д-р Билчева е един лекар не само по професия, но и по призвание, казват за нея колегите й.
Тази година наградата „Лекар на годината“ бе присъдена на д-р Маргарита Ковачева. През 1982 г. д-р Ковачева започва работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново първоначално в интензивен сектор, след това като завеждащ Детско отделение. От 2013 г. е пенсионер, но продължава да се грижи за малките си пациенти като ординатор в Детското отделение.
„Лекар на годината 2020 - принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники” е кардиологът д-р Тихомир Стоев от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В същата категория бе отличен и д-р Диан Митев - един от тримата специалисти в Отделението по образна диагностика на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.


Ключови думи
Лекар на годината д-р Гинка Маринова д-р Стела Билчева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати