Четвъртък, 04 Мар 2021
            
Велико Търново Други

ВТУ се включва в дарителска кампания за изграждането на паметник на Кирил и Методий в Цариброд

  20.10.2020 13:08
ВТУ се включва в дарителска кампания за изграждането на паметник на Кирил и Методий в Цариброд

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ се включва в дарителската кампания за набиране на средства за изграждането на паметник на светите братя Кирил и Методий в Цариброд, Република Сърбия.
Паметникът ще бъде изграден в двора на най-голямото българско училище в Цариброд, което носи името на братята Кирил и Методий. В училището на майчиния си език – български, се обучават 240 деца.
Идейният проект за паметника е дело на арх. Гордана Ранчев, а автори на скулптурата са проф. Валентин Старчев и Камен Старчев. Бронзовата фигура с височина 230 см ще бъде отлята в леярната на скулптора Марин Марков.
Инициативата за изграждане на паметник не е само патриотична или обединителна, тя е естествен завършек на една духовна мисия, идентична с мисията на учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Ангеларий.
От ВТУ отправят призив към всички, които могат и искат да дарят средства за изграждането на паметник на Първоучителите, да го направят на откритата нарочна банкова сметка при УниКредит Булбанк АД:
Фондация „Трейс за хората“, BG32UNCR70001523738059; BIC UNCRBGSF.
Кратка хронология на събития, свързани с инициативата за съграждане на паметник на св. св. Кирил и Методий в Цариброд, Република Сърбия
- През учебната 2007/2008 г. след неколкогодишни опити гимназията получава разрешение да носи името на славянските първоучители;
- През 2009/2010 г. в гимназията „Св. св. „Кирил и Методий“ в Цариброд се възстановява образованието на майчин език; изработен е Герб на училището;
- На 24 май, 2011 г., когато е патронният празник на гимназията, Държавната агенция за българите в чужбина (тогава) и Културно-информационният център в Цариброд правят съвместно дарение на училището – табела с наименованието на гимназията и знаме с образите на патроните.
- През учебната 2011/2012 г. учителският колектив приема единодушно решение да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор.
- На 22 юни 2018 г. Президентът на Република Сърбия Александър Вучич и Президентът на Република България Румен Радев прави първата копка в двора на училището в присъствието на много граждани, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, представители на български и сръбски държавни и общински институции, на български и сръбски медии и др.
- На 23 май 2018 г. в Сърбия за първи път е отбелязан празникът на славянските първоучители, а от 2019 г. 24 май е обявен за официален празник в западната ни съседка и се нарича „Ден на Св. Кирил и Методий“. В Белград има паметник на „Св. св. Кирил и Методий“, който е дарение от известния македонски скулптор Томе Серафимовски.


Ключови думи
ВТУ Цариброд паметник Кирил и Методий
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати