Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Крими

Разбитата наркооранжерия в Горна Оряховица е най-голямата в областта

  18.10.2020 13:48
Разбитата наркооранжерия в Горна Оряховица е най-голямата в областта

Най-голямата досега наркооранжерия в областта е разбита снощи в Горна Оряховица. Това е четвъртият подобен обект, открит само за седмица във Великотърновска област. Преди това полицията направи подобни удари в Бяла черква и Павликени.

Предприели сме решителни действия срещу отглеждането и разпространението на марихуана по указания на главния прокурор Иван Гешев. В случая успешната операция е плод на добрия синхрон между Окръжна прокуратура, Районна прокуратура – Горна Оряховица и Полицейското управление в града, съобщи на импровизиран брифинг окръжният прокурор Христо Христов.

Получена е информация, че двама души – един от София и един от Велико Търново, са превърнали базата в оранжерия за отглеждане на марихуана. Около 20 часа на 17 октомври започва полицейската операция и на място са задържани двама мъже, които в момента обгрижвали растенията. Оранжерията включва няколко халета. В едното са открити 14 кг суха листна маса. Количеството на свободния пазар струва около 70 000 лева. В другите помещения са отглеждани самите растения – в момента на акцията са намерени около 1000 стръка между 1,5 и 2 метра високи. Оранжерията е снабдена с капково напояване, климатици, влагоабсорбатори и всичко необходимо за пълния цикъл от засяване до изсушаване. Предполага се, че е работила в продължение на 5-6 месеца, информира шефа на ОД МВР ст. комисар Димитър Машов.

Задържани са двама мъже – един от София на 32 години, познат на полицията, но неосъждан и 30-годишен жител на Арбанаси.

Предстои повдигане на обвинения за засяване и отглеждане  и за държане на наркотични вещества с цел разпространение. По първото предвиденото наказание е от 2 до 5 години затвор и глоба от 5 до 10 хиляди лева. За разпространение наказанието е от 2 до 8 години.

Наркооранжерията е в база на бившия „Булгарплод”, собственост на белгиеца Леон Аертц. До преди няколко години тук имаше фабрика за обезкостяване на пилешко месо. Халетата били дадени под наем от белгиеца, но Прокуратурата не уточнява дали на задържаните две лица или има и други участници в производството на марихуаната.

Все още сме в началото на разследването, за да дадем повече информация коментира наблюдаващият прокурор Катерина Лещакова. В брифинга участваха и районния прокурор Даниела Харитонова и шефът на Полицейското управление в Горна Оряховица Павлин Лазаров.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
наркооранжерия Булгарплод Христо Христов Димитър Машов марихуана
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати