Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

„Разказвачът на приказки“ идва във Велико Търново

  17.10.2020 09:04
„Разказвачът на приказки“ идва във Велико Търново

Инициативата „Разказвачът на приказки“ ще стартира във Велико Търново от началото на ноември, съобщи за областния седмичник „Кореспондент“ нейният създател Константин-Кирил Иванов.
Още през март той е провел разговор с няколко училища в старата столица, които са откликнали положително на неговото предложение децата да се запознаят със съвременните автори на книги. Разбира се, строгите мерки срещу разпространението на коронавируса стопират почти изцяло инициативата.
„Още през месец март беше направена среща с директорите на няколко училища и детски градини на територията на общината. С пълно одобрение и голям ентусиазъм от всички стартирахме провеждането на инициативата и за съжаление обявяването на извънредното положение попречи да бъдат проведени реално живите срещи  на авторите с децата. Създадохме едно "Онлайн междучасие с Разказвача на приказки", в което всички съвременни български автори на детска литература направиха клипове с обръщение към децата, четейки им приказки от своите книги и давайки им кураж в необичайната за тях обстановка на социална изолация и дистанционна форма на обучение. Тези клипове стигнаха до децата в 3000 училища у нас и 400 училища в чужбина“, споделя Константин-Кирил Иванов.
За щастие Министерството на образованието с писмо е дало зелена светлина  за продължаване на инициативата. Добрата вест пристигнала на 12 октомври с условието да се спазват всички противоепидемични мерки. Затова посещенията в класните стаи ще бъдат само от един автор или илюстратор, а не както до момента от цял екип.
„Там, където не могат да бъдат осигурени такива условия, няма да поемаме рискове за работа нито ние, нито МОН. Такова писмо има във всяко РУО в страната и от тяхна страна е изпратено до всяко училище и детска градина. От 1 ноември, ако не са на лице нови, по-строги ограничаващи мерки на национално ниво от Министерството на здравеопазването, инициативата стартира своята работа в цялата страна и в частност на територията на община Велико Търново“, обясни Константин-Кирил Иванов.
Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки” е единствената по рода си в България, която среща чрез жив контакт българските автори на детска и младежка литература с децата в училищата в страната през цялата учебна година безплатно. Инициативата се провежда в общински, държавни, частни училища, детски градини, читалища и библиотеки в цялата страна. Броят на срещите във всяко едно училище или детска градина в страната се определя от броя на паралелките. Срещите се провеждат само в една паралелка от клас с продължителност на един учебен час.


Ключови думи
Разказвачът на проказки Константин-Кирил Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати