Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Затягат мерките срещу коронавируса в община Горна Оряховица

  17.10.2020 07:20
Затягат мерките срещу коронавируса в община Горна Оряховица

Заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса в Горна Оряховица прие нови временни мерки заради увеличения брой заразени хора на територията на цялата страна.

Считано от 19.10.2020 г. /понеделник/ се преустановява достъпът на граждани в сградата на Община Горна Оряховица, с изключение на „Център за информационно, административно обслужване и други услуги за граждани“, както и Отдел „Местни данъци и такси“.

Търговците и купувачите на пазарите на територията на община Горна Оряховица да носят лични предпазни средства и в пространствата на открито.

Не се допуска присъствието на родители или придружители до помещенията, в които се извършва тренировъчен процес.

Служителите от Служба „Обществен ред и сигурност“ ще извършват ежеседмични проверки, съвместно с представители на Районно управление - Горна Оряховица за спазване на противоепидемичните мерки.

По време на заседанието на щаба, управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица д-р Иван Иванов информира, че 80 пациенти с коронавирусна инфекция са постъпили там за лечение от началото на пандемията. От тях 63 са излекувани, 1 е починал, а 16 остават към момента на лечение в инфекциозното отделение.

Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи на тези пациенти, както и за изолиране на съмнителните и доказани случаи, за ползване на предпазни средства и за допълнителна дезинфекция. Няма случаи на заразен от пациент болничен служител, информира още д-р Иванов.

Болницата е осигурена с необходимите медикаменти, предпазни средства и материали за дезинфекция. Леглата в инфекциозно отделение са увеличени от 10 на 25, като допълнителните легла са разположени на 1 етаж, с осигурен директен достъп, без риск от смесване на потоците, увери управителят на здравното заведение.

Лечението на болните с covid-19 се извършва от двама лекари със специалност „Инфекциозни болести“ и допълнително е командирован интернист. В извънработно време наблюдението се извършва от дежурния по болница. За придружаващите си заболявания пациентите са консултирани от специалисти в здравното заведение – пулмолог, кардиолог и т.н. При нужда се включва и анестезиолог за преценка необходимостта от интубация или интензивно лечение. Към отделението са командировани още 6 медицински сестри и 4 санитари. Към момента инфекциозното отделение е осигурено с медицински специалисти, но може да възникне допълнителна потребност ако се увеличи броят на пациентите с ковид инфекция или отсъствие на персонал, поради заболяване или карантина, каза д-р Иванов.

 


Ключови думи
коронавирус общински кризисен щаб
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати