Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество Сухиндол

Сухиндол почете Празника на българската авиация и военновъздушните сили

  16.10.2020 14:23
Сухиндол почете Празника на българската авиация и военновъздушните сили

Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев и председателят на местния парламент Борислав Вълев поднесоха цветя пред паметната плоча в парк „Аероинженер полковник Петко Попганчев“ по случай Празника на българската авиация и военновъздушните сили.
Сухиндол често е наричан „гнездо на орли“, заради плеядата от въздушни асове, прославили града и България в цял свят. Един от тях е прочутият аероинженер Петко Попганчев, който преминава със самолет под Стамболовия мост във Велико Търново. Със златни букви в историята на Сухиндол са записани и имената на Ганчо Маринов, Ганчо Душков, Васил Карамочев, Денчо Карамочев и единственото семейство военни летци - подполковник Емилия Гърбова и полковник Тодор Гърбов.
Сред въздушните асове на Сухиндол изпъква особено много името на полковник Пеню Попкръстев. Той става пръв командир на сформираното аеропланно отделение в България през 1912 г. Изпълнява 89 бойни полета, а през 1923 г. става пръв началник на българското въздухоплаване.
На 16 октомври 1912 г. пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев извършват първия в света боен полет, като бомбардират от въздуха Одринската крепост. По време на Балканската война тя е смятана за непревземаема в цяла Европа. Полетът на българите променя това схващане и отваря нова страница в историята на световната авиация. Днес датата 16 октомври се отбелязва като Празник на българската авиация.


Ключови думи
Ден на авиацията сухиндол Радул Милков Продан Таракчиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати