Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Великотърновският театър представя два спектакъла на Фестивала на камерната опера в София

  15.10.2020 09:58
Великотърновският театър представя два спектакъла на Фестивала на камерната опера в София

Великотърновският театър ще представи две от своите музикални заглавия във второто издание на Фестивала на камерната опера в България, който беше открит на 14 октомври в София. Културният форум се провежда под почетния патронаж на световноизвестната оперна прима проф. Красимира Стоянова.
Представленията на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ са на 17 октомври. От 11 часа в Дом на културата „Средец“ в София съставът ще представи операта за деца „Патиланци“ на композитора Александър Йосифов. Либретото на Банчо Банов е създадено по мотиви от обичаните разкази на Ран Босилек, с които са израснали поколения български деца. В спектакъла са събрани шест различни истории, подбрани успешно от Банчо Банов. Постановъчният екип включва режисьора Стефан Донев, диригента Васил Вълчев, художника Лидия Къркеланова, хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.
Вечерта екипът на великотърновския театър ще превземе зала „Люмиер“ на НДК с мюзикъла „Вражалец“, създаден по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. МДТ е първият театър в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Режисьор е Гълъб Бочуков, диригент-постановчик – Игор Богданов, сценографията е на Лидия Къркеланова, а хореографията – на Катя Богданова. На сцената ще излязат актьори, солисти, хор, оркестър и балет на театъра в старата столица.
МДТ „Константин Кисимов“ участва във Фестивала камерната опера в България по покана на режисьора Петко Бонев, който е създател и основен организатор на арт събитието. С известния режисьор великотърновският театър поддържа дългогодишно творческо партньорство.
Основна цел на форума е запознаване на публиката с образци на камерната опера от всички стадии на музикално-сценичните стилове – барок, предкласика, класика, романтизъм, съвременност, българска камерна опера, както и духовно и естетическо удоволствие. Организатори на събитието са Сдружение „Светлината на мъдростта“, ОКИ Дом на културата „Средец“, Музикална къща Бонев – Small Opera Theatre Малък Оперен Театър. В петте фестивални дни свои спектакли ще представят седем културни институции. Сред тях са Симфониета - Враца, Академичен оперен театър при АМТИИ „Проф. А. Диамандиев”, Камерен оркестър при НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив, Камерна опера – Благоевград, и др.


Ключови думи
Фестивал на камерната опера проф. Красимира Стоянова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати