Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Светски Сухиндол

Австрийци правят първата стъклена бъчва в Сухиндол преди век

  10.10.2020 09:37
Австрийци правят първата стъклена бъчва в Сухиндол преди век

Уникална технология използва австрийската фирма „Roshtock&Hofellner“, за да създаде първата в България стъклена бъчва. Това се случва преди век в Сухиндол, където вече е създадена и първата лозаро-винарска кооперация на Балканския полуостров.  Прогресивното мислене на местното население и усвоения кооперативен опит дават сили на сухиндолци да внедряват иновативни технологии и да бъдат сред пионерите в модерното винарство.
На посещение в Сухиндол е поканена известна австрийска фирма, която да създаде стъклена бъчва. Поръчката е направена и започва нейното изграждане. На практика бъчвата е стъклена, защото вътрешността й е покрита със стъклени плочки. Иновацията е завършена блестящо от австрийците, които не се задоволяват само с техническата част, а влагат особен хъс и във фасадата на уникалното съоръжение.
Поставени са три орнамента, които представят сцени от традиционния за Сухиндол поминък. На първата е представен гроздобер, втората показва мачкането и обработването на гроздето, а на третата сцена вече се е родило дете. Затова е поместен и надписът „IN VINO VERITAS”. Уникалната бъчва е съхранена и до днес, въпреки че вече не се ползва за производство на вино. Тя се намира в сухиндолския винпром, който пази много тайни и грижливо поддържа духа на винарския край.
Не случайно на входа на избата е поместен портрет на Максим Горки и неговата прословута мисъл: „…Пих и се възхитих. Във виното има най-много слънце. Да живеят хората, които умеят да правят вино с това внасят слънчева енергия в душите на хората!“
Иначе австрийската фирма „Roshtock&Hofellner“ се намира в град Клостернойбург. От 14-ти век там съществува стрелбище, което е продадено през 1878 година, за да бъде построена пивоварната Nussdorfer. През 1921 г. предприемачът Рейнхолд Росток (1869-1945) купува имота. Като обучен ключар, той е работил в машиностроенето и е бил монтьор на електрически контактни линии в германските градове по времето, когато трамваите масово навлизат в Европа. През 1895 г. той пристига във Виена, където работи като инженер в електрификацията на железниците. В началото на века той започва своята дейност като предприемач, изграждащ циментови стъклени бъчви за вино и бира. Именно по това време фирмата му прави бъчвата и в Сухиндол. Първата фабрика "Росток и Хофелнер" е била активна и в Аржентина преди Първата световна война. Към 1932 г. компанията разполага с 300 монтьори и изпълнява проекти във всички части на света (с изключение на Австралия).
На почит в Сухиндол обаче и до днес е Марко Вачков. Затова във Винпрома е изграден негов паметник. Именно той донася от френския град Маросан кооперативния опит и създава лозаро-винарската кооперация „Гъмза“. Наред с това той става създател и на модерното пчеларство в България.


Ключови думи
„Roshtock&Hofellner“ Марко Вачков Сухиндол Винпром
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати