Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура Лясковец

Регионалната библиотека дари книга за Цоньо Калчев на всички читалища в община Лясковец

  10.10.2020 09:22
Регионалната библиотека дари книга за Цоньо Калчев на всички читалища в община Лясковец

„Пей ми, славею чудесни“ се нарича юбилейното издание, което Регионалната библиотека във Велико Търново направи по повод 150-ата годишнина от рождението на джулюнския поет Цоньо Калчев. На 13 август тази година се навършиха 150 години от рождението на автора на най-прочутото детско стихотворение-песничка „Сладкопойна чучулига“.  
Книгата, която признателните потомци издадоха, включва няколко статии за живота, творчеството и приноса на народния творец за развитието на българската литература. В нея са поместени и спомени на роднините и земляците за Цоньо Калчев, снимков материал, информация за езиковедските аспекти и поетически преображения в творчеството му, както и раздели, в които са включени издавани и не издавани стихове, приказки и други.  
Книгата излезе малко преди честването на кръглата годишнина и бе представена за пръв път на самата рождена дата на родния творец. На 13 август в родното му място, джулюнчани отдадоха почит на паметния знак на учителя и разгледаха изложба и новата книга, посветена на техния съселянин. Илюстрациите в книгата са на художника Дешка Денева, а новото издание е факт, благодарение финансовата подкрепа на Министерство на културата.  
Изложбата от графики и снимки, както и книгата за Калчев, бяха представени и в лясковското читалище „Напредък-1870“. Директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ доц. д-р Калина Иванова и заместникът ѝ д-р Иван Александров дариха юбилейния сборник на всички библиотеки в населените места на общината. На присъстващите те представиха юбилейното издание, и заедно с автора на илюстративния материал Дешка Денева показаха и изложбата за Цоньо Калчев, разположена във библиотечното фоайе на лясковското читалище. Присъстващите чуха и едни от най-популярните стихове на поета в изпълнение на ръководителя на театралната трупа Даниела Райкова.
На събитието присъства и кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, която заедно с домакина, председателят на читалището в Лясковец Васил Русев, поднесе благодарност за дарението от името на лясковските читалищни дейци и на поколенията читатели, които ще имат възможност да се запознаят с творчеството на поета и да се докоснат до неговия светоглед.


Ключови думи
Цоньо Калчев Регионална библиотека дарение Сладкопойна чучулига
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати