Вторник, 16 Мар 2021
            
Други Свищов

Планът за интегрирано развитие на Свищов 2021 – 2027 отделя особено внимание на младежката политика и спорта

  09.10.2020 10:35
Планът за интегрирано развитие на Свищов 2021 – 2027 отделя особено внимание на младежката политика и спорта

На 5 октомври 2020 г. от 14 ч., в сградата на Община Свищов, в рамките на графика за разработване на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) се проведе среща на фокус група по направление „МЛАДЕЖИ, СПОРТ И НПО“. Участие взеха представители от местните младежки организации с идеална цел, спортни клубове, общински административни служители и заинтересовани лица.
Присъстващите бяха запознати с ролята на Плана и неговата следствена важност за регионалното и пространствено развитие. Участниците се обединиха около идеята за значимостта на този стратегически документ, в който на младежката политика и развитието на спортните дейности се отделя изключително внимание.
По време на дискусията присъстващите посочиха, че твърде често липсата на адекватна инфраструктура, адаптирана към нуждите на младите хора се оказва проблем пред техните общности и дори катализира десоциализацията им. Демографските проблеми на общината бяха изтъкнати като друг належащ за разрешаване проблем.
Идеята за създаването на общински младежки център като обособено пространство бе посочена  като ключова стъпка към преодоляването на алиенацията на младите и пълноценното им включване в живота на общината. Съществуването на такъв младежки център с акцент върху екологията, дигитализацията и социалното предприемачество се оформи и като ключов маркер на бъдещата политика на общината в тази посока.
В рамките на дискусията за спортните дейности бе изтъкнато наличието на голяма, но не използваема пълноценно спортна база, която да отговори на нуждите на младите семейства. Развитието на масовия спорт и увличането на повече участници в него се отчете като ключова стъпка към изпълнението на основен принцип на ПИРО – интеграцията на секторните политики и тяхната взаимна зависимост като гаранция за успех на Плана като цяло. Участниците се обединиха около идеята за изграждане на многофункционална спортна площадка на територията на периферните квартали и около идеята за изграждане на градски плувен комплекс. В тази връзка бе изтъкната ролята на разкритият наскоро сондаж от минерална вода на територията на индустриалната зона в града. Отделно от това бе дискутирана и възможността част от прилежащата сградна и битова инфраструктура към фонда на Стопанска академия да бъде адаптирана към извършването на младежки и спортни дейности. Участниците в срещата изтъкнаха важната връзка между развитието на младежки и спортни активности  на територията и обвързването им с туризма като фактори за повишаване на престижа на Свищов като посетителска дестинация.
Представители на ФК „Академик Свищов“ изтъкнаха необходимостта от инвестиции в наличната спортна инфраструктура и разгръщането на готов проект за реновиране на наличните съблекални, пистата, въвеждането на поливна система, изграждането на допълнителни пейки, козирка и осветление, които са ключови за издигане на реномето на местния футбол.
    В срещата се включиха кметът Генчо Генчев, Стоян Парашкевов – директор дирекция „АПИОУПЕВ“, Енвер Юсниев – гл. експерт, Янка Николова – ст. експерт, Бетина Иванова – ст. спец.“ДД“, Маргарита Перникова – гл. експерт „Интеграция, НПО и ВО“, Яница Мирославова – студент в СА „Д. А. Ценов“, Калоян Кирилов – ученик в СУ „Цветан Радославов“, Севдан Златанов – преподавател и треньор, Самуил Илиев – ученик в СУ „Николай Катранов“, Владимир Владимиров – ученик в СУ „Николай Катранов“, Калина Филипова – 1ченичка в СУ „Димитър Благоев“, Никол Абаджиева – ученичка в СУ „Димитър Благоев“, Ахмед  Куйтов – председател на УП на „Институт Перспективи“, Христана Костова, Никола Янков – председател на НПО „Център за регионално развитие“, Любомир Иронов – кмет на с. Ореш, Мариана Маркова – председател на „Спортен клуб по хокей  на трева и флорбол „Дунав“, Анатоли Дончев – звено „Масова физкултура и спорт“ към Община Свищов, Виолина Кирилова – локален представител на ЕСН Свищов.

 


Ключови думи
ПИРО 2021 - 2027 Свищов младежка политика Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати