Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Велико Търново ще отбележи 835 г. от въстанието на Петър и Асен

  08.10.2020 13:35
Велико Търново ще отбележи 835 г. от въстанието на Петър и Асен

С поредица инициативи Община Велико Търново ще отбележи 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Събитията са съчетани традиционно с Димитровден - Ден на строителя.
На 24 октомври (събота) от 8:00 ч. на площад „Цар Асен І“ пред крепостта Царевец ще има демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники от групите за исторически възстановки СНЦ „Търновци“, „Чигот“ - Варна и НД „Традиция“ - клон Шумен, концерт със средновековна музика на група „Ериней“ и огнен спектакъл на група „Палячи“. В 18:45 ч. ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново, а в 19:30 ч. за всички гости и жители на града ще бъде излъчен аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
На 26 октомври (понеделник) след празничната Света литургия по случай Димитровден в църквата „Успение Богородично“ и литийното шествие до църква „Св. Димитър Солунски“, в 11:15 ч. пред историческия храм Н.В.Пр. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благодарствен молебен. Празнични слова ще произнесат кметът на Община Велико Търново и председателят на Строителна камара - Велико Търново.
В дните от 24 до 26 октомври Димитровден ще е във фокуса и на изложението-базар на занаятчии и селскостопански производители „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“.
Програмата за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Велико Търново, СНЦ  „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“ и Строителна камара - Велико Търново.

Сн. архив/ RegNews


Ключови думи
Петър и Асен Димитровден Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати