Сряда, 17 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Боксьорите на „Локомотив” подновяват сезона с поредица от държавни първенства

  06.10.2020 12:11
Боксьорите на „Локомотив” подновяват сезона с поредица от държавни първенства

Поредица от държавни шампионати предстоят за боксьорите на „Локомотив” (Горна Оряховица). Около десетина състезатели на горнооряховския клуб ще се качат на ринга в първенствата на различните възрасти, като първи е най-малкият - Енчо Стефанов, който участва в започващото днес Държавно ученическо първенство в Плевен. Следващата седмица Давид Добрев и Делян Добрев ще се боксират в първенството за мъже в Пловдив, а в края на октомври Виктор Костов, Йоан Стефанов, Николай Мирчев и Кристиян Ганчев ще търсят добро представяне при юношите в Кърджали. Последно е първенството за жени и девойки през ноември, където ще участва Дилиана Петрова.

Победите винаги са добре дошли, но не това очаквам на този етап от нашите момчета и момичета. Ние все още сме на ниво изграждане и в момента по-важно е да ги научим да се бият правилно, да се движат добре на ринга и да трупат опит и самочувствие. Ще дойде време и за победите, ако се развиват правилно и надграждат непрекъснато над вече наученото, коментира старши треньорът на боксовия клуб Захари Мутафчиев.

Големият проблем на младите боксьори, особено в тази луда COVID-година, е липсата на срещи. Момчетата тренират здраво, но нямат опит от реален бой. Няма как да изградят психика на боксьори, когато не ходят по състезания и не срещат реални противници. Това е основната причина да не могат да реализират потенциала си. Затова клубът предприема нова стратегия в развитието си – участие в колкото се може повече спаринг срещи. Преди седмица в боксовата зала на „Локомотив” гостува отбор от Плевен и това беше добра загрявка за държавните първенства. Говорихме с президента на нашия клуб Анастас Начев, че това е начинът да минем на друго ниво и от догодина ще организираме много такива срещи, за да могат нашите боксьори да усетят тръпката на истинската битка, обяснява Захари.

Проблемът с липсата на достатъчно срещи го има дори и при професионалистите. Тази година пандемията провали почти 6 месеца от боксовия календар. За първи път от началото на кризата, едва миналата седмица, Захари Мутафчиев, който тренира и професионални боксьори, изведе български състезатели на ринга първо в Дания, а после в Малта.  Не можем да се похвалим с победа от тези срещи, но беше полезно трупане на опит и престиж. При професионалистите е важно и как си паднал, дали си дал всичко от себе си, а не само дали си победил, обяснява Мутафчиев. Той взе в Малта и Давид Добрев от отбора на „Локомотив”, за да направи спаринг с местни боксьори и да натрупа опит и самочувствие преди Държавното за мъже, където ще участва другата седмица.

Вече имаме изградена някаква основа, предстои ни да минем на следващото ниво. Моята цел е на тренировките да отработим всяко движение така, че то да стане автоматизирано и тялото да реагира като рефлекс. В двубоите с противник пък да се отработи тактиката, където трябва да се мисли. Защото боксът е всичко друго, но не и проста размяна на удари и блъскане на ринга, споделя треньорът на „Локомотив”.

Спортът ни е труден, все пак получаваш удари и има болка. Малко деца се задържат дълго, когато разберат, че не само те ще удрят, но и тях ще ги удрят. Има го и притеснението на родителите, които трудно приемат, че е направено всичко за безопасността на техните деца. Но съм категоричен, че боксът, особено във версията за деца и младежи, не е по-опасен от всички други контактни спортове, твърди Мутафчиев. Имаме пълната подкрепа на президента на клуба и получаваме всичко, което ни е необходимо за подготовка. Трябва само време, за да извървим целия път и да изградим истински боксьори. Когато днешните хлапета минат през всички възрасти и започнат да побеждават при мъжете, на следващите ще им е много по-лесно. И тогава вече ще говорим, че сме направили сериозен боксов център в Горна Оряховица, казва Захари Мутафчиев.


Ключови думи
бокс Локомотив Захари Мутафчиев Анастас Начев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати