Събота, 13 Мар 2021
            
Велико Търново Общество

Президентът Румен Радев откри новата академична година във Великотърновския университет

  01.10.2020 15:50
Президентът Румен Радев откри новата академична година във Великотърновския университет ВТУ

Младите хора са мечтатели и идеалисти, но нека не забравяме, че нашите студенти са живата съвест на нацията, а тази съвест изисква, коригира, напътства и в нея е нашето бъдеще.
Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново днес. Държавният глава участва в церемонията за откриване на новата академична 2020/2021 година на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
В приветствието си към студенти, преподаватели и представители на академичната общност президентът Радев подчерта, че енергията на младите хора и високата ерудиция на преподавателския състав раждат общност на образовани, свободни и изискващи граждани. От тях зависи да бъдат възродени и идеалите и ценностите на хуманизма в нашето съвремие.
Вярвам, че най-значимият потенциал на университета – неговите студенти, са силата, която със своя устрем и знания ще води България  към нови и по-добри перспективи, изтъкна Румен Радев. Не забравяйте, че когато съдбата на България е в просветени и образовани, решителните и възпитани  в почтеност и любов към родината личности, тогава България просперира, обърна се към студентите президентът и допълни, че историята на Великотърновския университет, на старопрестолния Търновград и на страната ни го е доказвала неведнъж.
Румен Радев заяви, че присъствието му на тържествената церемония в университета „Св. св. Кирил и Методий“ е израз на категорична подкрепа за стремежа към утвърждаване на учебното заведение като духовно средище и за решимостта да отстоява традициите на уникалното българско  просветителско и културно наследство. Основателна е Вашата гордост на наследници на славната Търновска книжовна школа, защото именно тук, в нашата историческа и духовна столица, в която българската държавност достига едни от своите най-високи върхове, вие развивате и творите съвременна наука и образование, черпейки сила от нашите духовни корени, посочи президентът в своето приветствие. По думите на държавния глава повод за гордост са и усилията, които Великотърновският университет полага за изграждането на духовни мостове чрез партньорство с други държави, там където политическите решения изостават от желанията на хората.
Вярвам във вас, в енергията ви, в ентусиазма ви. Не може без вяра, затова градим и храма. А до него градим и университета. Това, което мога да гарантирам за моите колеги, е това, че са добри преподаватели и ще ви учат. Но обучението е двустранен процес. То не зависи само от тях. Изисквайте, учете се, квалифицирайте се, така че утре държавата ни да разчита на вас. Утре да се гордеете, че сте възпитаници на ВТУ, а ние да стоим до вас и да ви се радваме. С тези думи бяха посрещнати студентите от ректора проф. Христо Бонджолов, а Великотърновският митрополит Григорий благослови всички.
Церемонията за началото на академичната година завърши с изпълненията на духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев“ - „Джуниър бенд“.
Веднага след церемонията държавният глава Румен Радев откри кабинет за интерактивно обучение, който ще се използва и като компютърен кабинет за студенти в неравностойно положение.
Възможността да се даде на младите хора тази възможност да развият своите способности и таланти говори за зрелостта ни като нация, заяви Румен Радев и поздрави ръководството за направеното.
Румен Радев проведе и работна среща с ректора, на която проф. Бонджолов представи накратко историята на Великотърновския университет и традициите на Търновската книжовна школа, които университетът следва успешно, като ги съчетава със съвременните тенденции във висшето образование и науката.
Проф. Бонджолов подчерта пред госта високия прием за новата учебна година и добрите новини от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в последно време. В края на срещата ректорът подари на президента пластика на светите братя Кирил и Методий, а Румен Радев написа послание в книгата за почетните гости на Университета.

Сн. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"


Ключови думи
Румен Радев ВТУ откриване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати