Вторник, 27 Сеп 2022
            
Политика

Президентът Радев във Велико Търново: Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите

  01.10.2020 14:21
Президентът Радев във Велико Търново: Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите

Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън и се борят, за да си върнат държавата, заяви Румен Радев
Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Но когато коментираме този доклад, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция.
Това каза президентът Румен Радев днес във Велико Търново, в отговор на въпрос за оповестения доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки.
Президентът посочи, че продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция заради провала в борбата срещу корупцията. „Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, така че да си върнат държавата“, каза още Румен Радев.
Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, заяви още президентът, помолен да коментира искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор. Президентът изрази надежда, че с общи усилия почтените български прокурори ще получат шанс да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.
Попитан дали очаква наложеното вето на промените в Изборния кодекс да издържи в парламента, Румен Радев отговори, че е логично ветото да бъде подкрепено от опозицията. „Стига определени партии да решат дали са опозиция или не. Това зависи от начина, по който гласуват“, добави още Радев.
Държавният глава бе в Старата столица за тържественото откриване на новата академична година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.


Ключови думи
Румен Радев ВТУ доклад ЕК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати