Неделя, 14 Мар 2021
            
Лясковец Светски

Автентична лясковска сватба влезе във видео на BRATЯТА и „Авигея“

  30.09.2020 14:10
Автентична лясковска сватба влезе във видео на BRATЯТА и „Авигея“

Автентична лясковска сватба заснеха за най-новото си видео BRATЯТА. Зад псевдонима са Ангел и Иван Петкови, които правят модерен прочит на българския фолклор. Дуото запазва народното творчество, оставено от предците, и му придава ново звучене, конкурентно на съвременната електронна музика. За 2 г.  музиката и клиповете на Ангел и Иван са гледани от близо 8 милиона хора от целия свят.
Сега до такава аудитория ще достигне и Клуб „Млад етнограф“ към читалище „Напредък 1870“ в Лясковец с ръководител Николай Марков. През 2017 г. по идея на Марков жители и гости на града видяха как са се женили предците им, а направената тогава възстановка стана абсолютен хит.
BRATЯТА случайно попаднали на снимки от случилото се. В резултат преди около месец по-малкият брат – Ангел, се свързал с Николай Марков и поканил клуба на участва във видеото към песента „Кате, Кате“. Нея братята записали с „Авигея“ – група, създадена през 2015 г. от Александра Василева и Сибина Раденкова, чиято oсновна цел е да запази автентичността на българската народна песен, но същевременно да я представя по актуален начин на съвременната публика.
След съгласието на Марков, екип пристигнал в Лясковец. Снимките били направени в Музея на градинарството, в къща за гости „Епохи от 1871“, в родната къща на Никола Козлев и около поляните на Петропавловския манастир.
За участието си от Клуб „Млад етнограф“ се постарали много. Освен показаното през 2017 г., заради снимките са пресъздадени и засевките на обредните сватбени хлябове, сплитането на момините коси, шиенето на сватбеното знаме, сплитането на моминия венец...
Във видеото са заснети около 30 души и двама от членовете на клона на Национално дружество „Традиция“ във Велико Търново. Имало още желаещи да участват, но заради спазването на противоепидемичните мерки не било допуснато. Сред участниците обаче има двама, за които споменът от този ден ще е в пъти по-ярък.
Ще се омъжиш ли за мен, чула Цветелина Карушкова от Владимир Димитров. Двамата са съмишленици на „Млад етнограф“, запознали се покрай народните танци и вече си имат детенце. Владимир избира точно възстановката на сватба, за да зададе най-чакания от всяка жена въпрос на половинката си.
По план видеото към „Кате, Кате“ трябва да излезе до края на годината.
Сн. личен архив участници


Ключови думи
Млад етнограф Лясковец Авигея BRATЯТА
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати