Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество Сухиндол

Противотанково оръдие е новата атракция в Сухиндол

  30.09.2020 11:03
Противотанково оръдие е новата атракция в Сухиндол

Противотанково 100-милиметрово оръдие от днес е новата атракция в парк „Аероинженер полковник Петко Попганчев“ в Сухиндол. Внушителната бойна техника МТ-12 беше поставена по идея на инж. Пламен Чернев и осигурена от Министерството на отбраната.
Това е поредният експонат в парка, в който има самолет и различна военна техника. Мястото носи името на прочутия летец Петко Попганчев, който преминава със самолет под Стамболовия мост във Велико Търново. Освен това през 2013 г. именно там беше открит Паметник на загиналите в Балканските войни, а в него беше вградена капсула с почва от Дойран.
Новото оръдие беше предадено на инж. Пламен Чернев от началника на военно формирование 22060 във Велико Търново. Бойната единица е напълно обезопасена и с нея вече не може да се стреля. Експонатът ще помогне за патриотичното възпитание на децата в общината.
На практика паркът в Сухиндол се превръща в своеобразен музей на бойната слава. В тази връзка инж. Пламен Чернев беше поканен да разгледа Музея на въоръжението на Българската армия във Велико Търново. Там са събрани пушки, пистолети и картечници от Руско-турската освободителна война до днес, включително български разработки на оръжия и прототипи, които никога не са стигнали до въоръжение в армията.
Оръдието МТ-12 е известно още като „Рапира“. Теглото му е малко над 3 тона. Общата дължина на оръдието е близо 10 метра. Броят на изстрелите в минута са от 4 до 16. Осколъчно-фугасните боеприпаси могат да поразят цел на над 8 км.. Основната задача на MT-12 е унищожаването на вражески бронирани автомобили чрез пряк огън. Прицелната система е оборудвана с визуализация C71-40 с панорама и колиматор. Може да се инсталира система за нощно виждане APN-5-40. Колесарът дава възможност за транспортиране със скорост до 60 километра в час.
Оръдието влиза в производство през 70-те години в руския завод Юрга. Главен конструктор е Афансьев Виктор Яковлевич. Оръдието се използва във военни дейности в Украйна, Молдова, Казахстан, Киргизстан и Афганистан.


Ключови думи
оръдие Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати