Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Откриха изложба по случай 60-та годишнина от рождението на проф. Атанас Дерменджиев

  29.09.2020 16:01
Откриха изложба по случай 60-та годишнина от рождението на проф. Атанас Дерменджиев

Фотодокументална изложба, посветена на 60-та годишнина от рождението на проф. Атанас Дерменджиев, откриха в Националния музей на образованието. Експозицията беше открита от директора на културната институция Любка Тинчева, а неин автор е Агел Шерилов.

Любка Тинчева приветства гостите на изложбата и открои ползотворното и креативно сътрудничество между преподавателите на катедра „География” при Великотърновския университет и Националния музей на образованието.

Фотодокументална изложба носи името „Пътища в географията – просеки и просветления”. Това не е случайно, тъй като проф. Дерменджиев е ръководител на катедра „География“ при Исторически факултет на Великотърновския университет.  

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действителен член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност, специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Република Северна Македония.

Изложбата включва 21 табла, които представят професионалния и личен път на професора, подредени хронологично и тематично – семейното начало, научните и художествено-творческите пътеки и просеки, участията в международни и национални конференции и научни форуми, академичното развитие и израстване като зам.-ректор и ръководител на катедра „География”, учебния процес и студентите, академичния живот и научните дискусии в Катедрата, теренните практики и обучения на студенти и докторанти, научните и географски хоризонти по програма ``Еразъм`` и други емблематични събития и географски хоризонти.

Всички гости на изложбата се докоснаха до първия учебник на проф. д. н. Атанас  Дерменджиев и до най-новата книга – биобиблиография на Атанас Дерменджиев „Пътища в географията – просеки и просветления” с автори С. Дерменджиева, Т. Драганова, П. Йорданова и М. Дойков. Авторите определят биобиблиографията „като географската духовно-академична съкровищница, от която всички ние черпим великото и константно „пиво и храна” на познанието. Потенциалът на географската истинност на всяка страница разкриват нестандартните идеи и размисли, научните търсения и открития за географски обекти и пространства. Аргументите са много, но един е безспорен – географската гравитация е за цял живот и е фактор за баланса в природата и социума, ясно присъстващи в научното творчество на проф. д.н. Атанас Дерменджиев.”

Откриването бе уважено от зам.-ректора по учебната дейност на ВТУ – доц. д-р Димитър Симеонов и преподавател в Катедра „География”. На събитието присъстваха семейството на професора - съпругата му проф. д-р Стела Дерменджиева, неговите деца, преподаватели от катедра „География” при ВТУ, учители по география, експерти на РУО Велико Търново, студенти на проф. д. н. Атанас Дерменджиев, докторанти и граждани.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати