Понеделник, 15 Мар 2021
            
Култура Свищов

В Свищов бяха наградени участниците в поетичния конкурс „Свищовски лозници”

  29.09.2020 06:25
В Свищов бяха наградени участниците в поетичния конкурс „Свищовски лозници”

На 27 септември, в последния ден от празниците на града „Свищовски лозници”, в камерната зала на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ бяха обявени и наградени носителите на тазгодишните награди от поетичния конкурс “Свищовски лозници”.
Жури в състав Ваньо Вълчев - председател и членове  Георги Драмбозов, Людмил Симеонов, Стефания Цанкова и Таня Ликова, след като разгледа и обсъди представените стихотворения от 138 автори, участници в поетичния конкурс “Свищовски лозници 2020”, определи следните награди:
Наградата  “Николай  Искъров” – на Светозар Георгиев Аврамов от София, за стихотворението му „Есенен вятър“;

Първа  награда – на Христина Борисова Главанова от Севлиево, за стихотворението „Земя за есенни щурци“;

Втора  награда – на Росица Христова Бошняшка от София, за стихотворението „На дъщеря ми“;

Трета  награда – на Оля Стоянова Джакова от София, за стихотворението „Няколко думи за равновесието“.

Две специални награди /поощрения/ бяха връчени на Петя Димитрова Димитрова от Монтана за стихотворението „Жената на рибаря“ и на Ивелина Димитрова Радионова от Провадия за стихотворението ѝ „Патенце грозно, ще станеш ли лебед?“.

След като обсъди номинациите за наградата “Златно дунавско перо”, жури в състав: Георги Драмбозов – председател и членове Людмил Симеонов и Стефания Цанкова определи за носител на тазгодишната награда една от младите поетеси и надежди на българската литература, свищовлийката Биляна Гецова.
„За мен е голяма чест да бъда тазгодишният носител на наградата. Мислех, че за да я получиш е необходимо да имаш голям талант и натрупана житейска мъдрост. Талантът е ясно, че го имам, но имах съмнения дали съм натрупала житейската си мъдрост. С тази награда имам доказателството, че вървя по този път“. С тези думи 15-тата носителка на награда благодари за нея, след което прочете едно от своите стихотворения, писано на път за родния град.
С наградата “Златно дунавско перо” посмъртно бе удостоена и д-р Мария Тошева, като израз на признание за приноса ѝ към съхраняване чрез писаното слово на културното и историческо наследство. Наградата бе връчена на нейния син, който благодари за оказаното внимание към неговата майка и усилията ѝ за запазване паметта за Свищов и бележитите свищовлии.

Наградите на всички отличени участници бяха връчени от кмета на Свищов Генчо Генчев, който в края на своето приветствено слово благодари на съорганизаторите в празничните събития на Общината, с които, въпреки трудната епидемична обстановка, успяха да реализират успешно редица мероприятия, с които да се отбележи по достоен начин празникът на града „Свищовски лозници“.

Завършек на събитието бе премиерата на новата лирична книга на свищовския поет Людмил Симеонов – „Този съдник – сърцето“, която бе представена от приятеля му и поет Георги Драмбозов. След представянето, книгата бе подарена на всички присъстващи с автограф от нейния автор.


Ключови думи
Свищовски лозници Златно дунавско перо Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати