Вторник, 16 Мар 2021
            
Други Павликени

Модернизират покрития плувен басейн в Павликени

  28.09.2020 15:27
Модернизират покрития плувен басейн в Павликени

Община Павликени започва работа по иновативен проект, чрез който ще надгради и развие покрития плувен басейн в града. Планира се въвеждането на енергоспестяващи мерки, които да съкратят разходите за електроенергия.
Покритият плувен басейн е построен и въведен в експлоатация през 2015 г. като част от мащабен проект на Общината за изграждането на нови спортни обекти. Основният му недостатък са големите разходи за енергия. В съоръжението няма изградени ВЕИ системи, които да подпомагат основните и да намалят потреблението на електрическа енергия, а загряването и поддържането с определена температура на голямото количество водна маса консумира около 700 мегават часа ток годишно.
Покритият плувен басейн на град Павликени е ново, съвременно съоръжение, част от спортната инфраструктура на града, предлагаща условия за активен спорт на жителите на града. В него провеждат тренировките си състезателите от Клуба за водни спортове, провежда се и организирано обучение на деца, както и редица състезания. Басейнът е отворен и за индивидуални посетители.
Новият проект на Община Павликени предвижда изграждане на ВЕИ - система от 90 слънчеви колектори за битова гореща вода, както и монтиране на 3 газови котли за отопление и за подгряване на водата от слънчевите колектори. Предвиден е монтаж на 3 бр. термогравитационни отоплителни съдове с обем по 2200 литра и вградена соларна серпентина. С изпълнението на проекта най-големите консуматори на електроенергия в сградата ще се заменят с такива, използващи слънчева енергия и/или природен газ. Съществуващите системи, работещи на електрическа енергия, се запазват като резервиращи.
В  помещенията (съблекални, бани, тоалетни) ще се монтират радиатори, подгрявани от новата отоплителна инсталация. За подобряване на микроклимата и отоплението се предвижда инсталиране на 8 броя термопомпени обезвлажнители, които ще облекчат работата на вентилационната инсталация за проветряване и обезвлажняване на помещението на басейна. Цялата система е снабдена с необходимата автоматика, осигуряваща правилно функциониране и контрол.
С въвеждането на тези мерки се очаква намаление на консумацията на енергия до 394,738 MWh/годишно, както и намаляване на разходите за енергия с 97 720 лв./годишно. Ще намалеят и емисиите на парникови газове с 363,4 tCO2/годишно.
Стойността на техническия инвестиционен проект е 419 648 лв. с ДДС;
За да извърши инвестицията Община Павликени планира да изтегли кредит в размер 432 000 лв. от „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД.
На 24 септември граждани присъстваха и изказаха становища по време на общественото обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг под формата на кредит за осигуряване на финансиране на изпълнението на проекта. Те подробно се запознаха с концепцията и ползите от нея.
Срокът за погасяване на кредита ще бъде 8 години с гратисен период една година. Максималният лихвен процент по него ще е 3% - определя се от УС на ФЛАГ за всеки заем на база кредитния рейтинг на общината.
ФЛАГ е избран като финансираща институция заради силния държавен ангажимент. Финансовият ресурс на ФЛАГ включва целеви бюджетни средства и заемен капитал от международни финансови институции. Общините имат възможност да се обръщат към Фонда за кредитиране за изпълнение на проекти при опростено обезпечение.


Ключови думи
басейн Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати