Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура Свищов

Националният литературен музей нареди изложба за Иван Вазов в Свищов

  28.09.2020 11:05
Националният литературен музей нареди изложба за Иван Вазов в Свищов

Като част от програмата „Свищовски лозници“, в Свищов бе открита изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Изложбата е дело на Националния литературен музей и бе открита от д-р Елена Алекова, главен уредник на къща музей „Христо Смирненски“ при Национален литературен музей. В приветствените си слова директорът на Исторически музей – Свищов Ивелина Иванова благодари на своя колега – директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, за съдействието и възможността тази изложба да бъде представена в крайдунавския град.
В документалните пана на изложбата са проследени основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството му, проследен е животът му като емигрант, установяването му в София. Снимки, ръкописи и кореспонденция допълват визуалния разказ за литературната му дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България.
Иван Вазов и Свищов са свързани още в далечната 1877 година, когато той пристига в Свищов и работи като регистратор в канцеларията на губернатора на първия свободен град. По-късно, на 19 април 1910 година, на сцената на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856“ той произнася пламенна реч, в която казва следното: „Скъп е на душата ми Свищов. Със Свищов ме свързват мили спомени. В Свищов аз за първи път, преди 33 години, връщайки се от изгнание, през понтонния мост на Дунава, стъпих на земята на свободна България и целунах тая земя.“.
Изложбата може да бъде видяна в ХГ „Николай Павлович“  Свищов до 8 октомври 2020 г.


Ключови думи
Национален литературен музей Иван Вазов Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати