Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

В ХГ „Николай Павлович“ бе открита 43-та изложба на свищовските художници

  26.09.2020 14:37
В ХГ „Николай Павлович“ бе открита 43-та изложба на свищовските художници

На празниците „Свищовски лозници“ в ХГ „Николай Павлович“ – гр. Свищов бе открита традиционната 43-та поред изложба на свищовските художници. Главният уредник на галерията Пламен Симеонов представи авторите на художествените произведения, като сподели, че сред тях могат да бъдат видени творбите на доайена на свищовските художници Ангел Ботев и майсторството на неговите акварели. Може да бъде усетен колоритът и хармонията в картините на Камен Крумов и Иван Бонев, настроението, което излъчват творбите на Йордан Спасов и Станислав Стоянов, нежността в творбата на Катя Николова. Лирични нотки се улавят в картините на Марин Маринов, нежни черти и отражения в акварелите на Йордан Христов и Теодора Минчева. Според Пламен Симеонов, не може да не отбележим въздействието, което носят творбите на Пламен Терзиев и Христо Ботев, както и креативността, и майсторство в пластиката на Георги Великов, и в авторската монета на Николай Гърков. Чудесни думи намери свищовският художник и за излъчването в на картините на: Любка Георгиева, Ивайло Маринчев, Ангел Ангелов, Васил Василев, Стефан Димитров, Поля Недкова.
Радостното и през тази година е, че отново има нови участници в лицето на Персин Мосаков, Первин Мусова – млади хора, творящи и желаещи да се развиват на това поприще. Сред тях е и Ирина Андонова, която представи една нова, малко известна техника – „вълнен акварел“, представляваща рисуване с помощта на вълнени влакна в различни цветове и нюанси.
Официално изложбата бе открита от кмета на Свищов Генчо Генчев, който подчерта, че трябва все повече и все по-често да се обръщаме към духовните и културни ценности, които ни правят по-добри хора и чрез които преоткриваме красотата и благотворното въздействие на изкуството върху нас. „Ние трябва да направим така, че духовното да заема повече място в живота на всички нас и най-вече в живота на подрастващото поколение, за да могат младите хора да развиват в себе си онази ценностна система, към която всички се стремим.“.
На събитието заедно с кмета на община Свищов бяха председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и иултурно наследство” Росен Маринов. Изложбената зала бе изпълнена с жители и гости на града, ценители на изкуството. Всички желаещи да разгледат Изложбата на свищовските художници могат да направят това до 31 октомври.


Ключови думи
ХГ Николай Павлович
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати