Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Други

Учебната година във ВТУ започва присъствено и при засилени мерки против коронавируса

  23.09.2020 16:09
Учебната година във ВТУ започва присъствено и при засилени мерки против коронавируса

При засилени мерки против разпространението на коронавируса ще започне новата академична година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. За организацията на работата ръководството на висшето учебно заведение се е съобразило и с препоръките на здравните власти, и с нагласите сред студенти и преподаватели. В резултат стартът на учебната година ще бъде даден присъствено, но за част от обучаемите процесът ще е смесен, а при установяването на положителен тест – било при преподавател, било при студент, ще бъдат прилагани мерки, аналогични на мерките в училищата и детските градини.
Подробностите разясниха днес ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и заместниците му проф. Янка Тянкова, проф. Милко Палангурски и доц. Димитър  Симеонов.   
От ректорското ръководство смятаме, че постепенно трябва да се върнем към нормалия учебен процес. Във ВТУ са засилени противоепидемичните мерки. Осигурени са лични предпазни средства за преподавателите, навсякъде се дезинфекцира, работим по въпроса за наличие на топла вода в санитарните възли, на входовете има т. нар. килимчета с дезинфектант, проветрява се непрекъснато, уточни проф. Бонджолов.
Учебните графици са съобразени с капацитета на материалната база във ВТУ. Ето защо за обучаващите се по магистърски програми, в Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогически специалисти и в Центъра за квалификация е предвидена смесена форма – 1/3 присъствени занятия и 2/3 дистанционни. Лекции за най-многолюдните потоци ще се провеждат включително и в Аулата на ВТУ, като и в този случай целта е спазването на физическа дистанция. Голямата въпросителна е с провеждането на практиките при студентите от педагогическите специалности. Как ще се реши въпросът, ще се обсъжда на предстояща среща с директори на училища и детски градини.
Вкючваме целия наличен ресурс. Това, както и всички останали мерки, важат също за Педагогическия ни колеж в Плевен и за филиала ни във Враца, уточни проф. Бонджолов.
Ръководството на ВТУ е дало възможност на факултетите да действат при всеки специфичен случай. Бъде ли установен положителен тест, ВТУ има готовност обучението на съотвената група да премине онлайн за периода на карантината.
Призоваваме студентите, ако се чувстват зле, да помислят както за себе си, така и за другите. Апелът ни е към всички курсове. За първия учебен ден призоваваме тези, които искат да присъстват лично, да не идват със семействата, близките, приятелите си. Нека няма скупчване на хора. Откриването ще бъде предавано онлайн, всеки може да го наблюдава, призова проф. Бонджолов.
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отчита най-успешния си прием от 5 г. насам. Приемът по държавна поръчка е изпълнен на над 99%, като при бакалаврите свободните места са по-малко от 20. Те – бакалаврите по държавна поръчка и в платена форма на обучение, са със 110 повече от миналата година. Ръководството на ВТУ очаква записалите са магистри да са не по-малко от 1 900. Окончателният брой на записалите се докторанти пък ще стане ясен към 1 декември. Към днешна дата има 200 едногодишни специализанти в Департамента за продължаващо обучение, очаква се към началото на октомври броят на записалите се в Центъра за квалифисация да надхвърли 400. Така броят на обучаващите се във ВТУ ще надмине 4 500.
Още на 1 октомври стартира инициативата „Рано рани“, превърнала се в запазена марка на ВТУ сред кандидатстудентските кампании у нас. Акцията дава възможост за ранно запазване на място за изучаване на желаната специалност във ВТУ. Университетът продължава с рекламната си кампания, като, предвид пандемията, тя се прехвърля основно онлайн.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ВТУ проф. Христо Бонджолов академична година
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати