Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Инж. Емануил Манолов беше домакин на конференция на местните власти за възстановяването след COVID-19

  23.09.2020 14:23
Инж. Емануил Манолов беше домакин на конференция на местните власти за възстановяването след COVID-19

Кметът на община Павликени и президент на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа - НАЛАС, инж. Емануил Манолов беше домакин на он-лайн конференция на кметовете за социално-икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19.

В събитието свои добри практики, които са въвели за преодоляване на кризата от новия коронавирус, споделиха кметовете на Истанбул и Подгорица, както и градове в Молдова, Словакия, Хърватия и Румъния. Събитието е организирано от НАЛАС, под егидата на инж. Емануил Манолов и Националната асоциация на общините в Република България (НСОРБ). Конференцията събра над 140 кметове, общински експерти, представители на местни организации и международни организации.

Кметовете се обединиха около становището, че местните власти в Югоизточна Европа бяха и със сигурност ще останат на първа линия в дейностите за овладяване на пандемията COVID-19. В такива трудни времена те не само се справиха с кризата като осигуриха необходимите мерки за превенция, подкрепиха уязвимите и субсидираха местните икономики, но много от градоначалниците направиха и смела крачка напред: използвайки иновации и дигитализация решиха проблеми, причинени от пандемията.

Инж. Емануил Манолов се обърна към участниците в конференцията като припомни, че темата й е сред основните му приоритети като президент на НАЛАС. Той акцентира върху драматичното въздействие на кризата върху местните финанси и важността на транс-граничното сътрудничество за справяне с кризата в търсене на най-добрите решения. „Здравната и социална криза вече се трансформираха в криза на местните финанси. Гледайки напред, местните власти от Югоизточна Европа ще се сблъскат с невиждани нива на несигурност и ще трябва да вземат трудни и спешни мерки за преразглеждане на бюджета, в контекста на очакваната нарастваща разлика между приходите, разходите и намалената икономическа активност, особено в някои сектори“, каза инж. Манолов. Той посочи, че ако проблемите не бъдат адресирани ефективно, местните власти могат да загубят до 30% от приходите си до 2022 г. Ако не се противодейства с ефективни мерки, предоставянето на услуги ще бъде застрашено.

„Очевидно е, че не можем да се справим с кризата в изолация, а трябва да има многонационален подход в търсенето на най-добри решения“, подчерта кметът на Павликени.

Към участниците се обърна и г-жа Гун Марит Хелгесен, председател на Камарата на регионите на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Тя се фокусира върху защитата на местното самоуправление по време на криза, като посочи: „За съжаление по време на кризата станахме свидетели на много силни тенденции на изземане на правомощия от местната към националната изпълнителна власт, намаляване на бюджетната автономия, налагане на мерки - дори настояване за териториални реформи - без предварителни консултации с местните власти, и трудностите на избраните местни власти да изпълняват задълженията си. Кризата оказа сериозно влияние върху функционирането на демократичните институции и по-специално върху местното самоуправление, което накара генералния секретар на Съвета на Европа да даде насоки на националните правителства. Той ясно посочи, че всички мерки, които променят разделението на компетенциите между национално, регионално и местно ниво, трябва да бъдат временни и ситуацията трябва да се върне към нормалността, след като кризата отмине", каза тя.

По време на конференцията бяха представени резултатите от проучване, което НАЛАС проведе сред местните власти във връзка със социално-икономическото възстановяване след COVID-19. Целта е да се повиши разбирането за въздействието на кризата с COVID-19 на ниво местно самоуправление в Югоизточна Европа, да се идентифицират ефективни и иновативни стратегии за социално и икономическо възстановяване и в крайна сметка да помогне за формулирането на конкретни предложения за политика за информиране на усилията за застъпничество на местните асоциации - членове на Мрежата.

По време на презентациите беше дискутирана необходимостта от ефективни междуправителствени политически консултации и координация. Местните власти в ЮИЕ призоваха за целенасочена подкрепа от централното правителство, засилена финансова децентрализация, по-силни местни данъчни правомощия и по-високи финансови трансфери.


Ключови думи
Павликени инж. Емануил Манолов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати