Понеделник, 22 Мар 2021
            
Общество

Инж. Добромир Добрев получи юбилейна книга „140 години военни окръжия“

  17.09.2020 14:11
Инж. Добромир Добрев получи юбилейна книга „140 години военни окръжия“

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев получи юбилейна книга „140 години военни окръжия“. Поводът е отбелязването на кръглата годишнина на военните окръжия в България. Изданието бе връчено на инж. Добрев от подп. Веселин Тинков.
Честването на 140 години военни окръжия за Военно окръжие II степен – Велико Търново бе предвидено за 29.05.2020 г, но се отложи за по-късен етап. Отбелязването на празника се проведе неофициално в периода от 1 до 16 септември, поради удължената извънредна епидемиологична обстановка. Връчени бяха юбилейни книги на областния управител, кметове на общини, държавни институции, бивши началници на военното окръжие и други. На 27 септември е предвидено заключителното мероприятие, което ще бъде отбелязано в гр.София от Централно военно окръжие, информира подп. Веселин Тинков.
Военните окръжия в състава на Централно военно окръжие днес допринасят за поддържането на воинските исторически традиции, за любовта на младите поколения към род и Родина, за тяхното обучение и за мотивацията им да изпълняват гражданския си и синовен дълг към България. В условията на съвременната динамично променяща се среда за сигурност военните окръжия осигуряват комплектуването на въоръжените сили на Република България с необходимия ресурс за решаване на задачи в условията на различните кризи и заплахи за живота и сигурността, които непрекъснато възникват навсякъде около нас.
След приемането на Търновската конституция през 1879 г.е сложено началото на организирана мобилизационна работа с населението в Княжество България.
С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър I се въвежда длъжността „Окръжен воински началник”, в чиито компетенции влиза комплектуването на войската с наборен състав. Всяка година на 27 септември Централно военно окръжие отбелязва това начало на създаването на военните окръжия. Тази година се навършват 140 години от това начало, когато е формирано и Търновското военно окръжие. От заповедта по военното ведомство тогава се води като 19-то полково военно окръжие в състава на 5-та пеша дунавска дивизия. От 1913 г. до 1922 г. Търновското военно окръжие се води като 18-то полково военно окръжие към 18-ти пехотен етърски полк. След забраната на армията по силата на Ньойския договор окръжието до 1938 г. има наименованието Търновско бюро за ангажиране (събиране) на доброволци или само Търновско бюро за доброволци. През 1959 г. при новото административно деление на окръзите от Търновско околийско военно управление се преименува Търновско военно окръжие. Днес е Военно окръжие II степен – Велико Търново.


Ключови думи
инж. Добромир Добрев подп.Веселин Тинков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати