Понеделник, 03 Oct 2022
            
Други

В Първомайци искат банкомат, но банките се дърпат

  05.09.2020 11:28
В Първомайци искат банкомат, но банките се дърпат

Нуждата от банкомат в селото отново е актуална тема за жителите на Първомайци, но съвсем не е толкова актуална за банките, които от години отказват да предоставят подобна услуга. Повечето банки избягват да имат банкомати в по-малки населени места, защото разходите са големи – самото устройство е скъпо, а осигуряването на охрана и обслужване изисква средства, хора и време. В момента се предпочита масовото поставяне на POC-терминали в магазини и заведения, което е доста по-евтино и сигурно. За хората, които получават заплата или пенсия по карта и искат да изтеглят пари в брой обаче липсата на банкомат е сериозна пречка.
Най-голямото село в област Велико Търново от години се бори за банкомат, но така и не може да намери достатъчно лоби в банковите среди. Кметът Ясен Янков е поел инициатива още през първия си мандат и вече повече от десет години регулярно пише писма до всички банки, които имат клонове в региона. Писано е и до централите им в София, но резултатът е нулев. По една или друга причина всички финансови институции отказват да монтират и обслужват устройство в селото.
Банките искат да имат гарантирани поне по 2000 транзакции на месец, което за Първомайци едва ли ще е проблем. По-трудно е да се отговори на изискванията за локацията на банкомата – иска се денонощен обект с непрекъснато видеонаблюдение и охрана. Кметството предлага банкоматът да е в хранителния магазин на първата спирка откъм Горна Оряховица, но банките не са съгласни.
Имало е период, в който на принципа „проба – грешка” са поставяни банкомати в малките селища, но сега политиката е друга. По принцип се прави анализ за всеки отделен случай, но малко са банките, които рискуват с банкомати по селата, обяснява шефът на Горнооряховския клон на една от големите банки.
Към юни 2020 г. Първомайци е имало 2565 жители по настоящ адрес – повече от общинския център Сухиндол и от град Килифарево, почти толкова, колкото на общинския център Златарица или пък градовете Бяла черква и Долна Оряховица. Въпреки това банките не искат да рискуват и единственият шанс да има селото банкомат е да се отвори денонощна бензиностанция или обект на голяма верига, която да има договор с някоя банка.
В подобно положение са всъщност и останалите селища в Горнооряховска община, четири от които са сред най-големите в областта. Всъщност в цялата област, извън градовете, банкомат има само в Ресен. Търновското село е с 2003 жители по настоящ адрес, но все пак някак е успяло навремето да си извоюва банкомат.

 


Ключови думи
банкомат Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати