Сряда, 28 Сеп 2022
            
Светски

Еленчанин отгледа в стопанството си домат с тегло 1 430 гр.

  04.09.2020 07:06
Еленчанин отгледа в стопанството си домат с тегло 1 430 гр.

Домат-гигант „закова“ кантара на килограм и 430 грама и подобри рекорда от 1.200 кг, с който наскоро се похвали Кирчо Стойнов от с. Вързилковци.
Необичайно големият екземпляр е от стопанството на Михаил Русев от Елена. Той отглежда доматите оранжерийно и разчита на сорта „Червен гигант“, семената от който са от години.
Михаил споделя, че на зеленчукопроизводство се е учил от баща си и дядо си. Старите сортове дават по-високи и качествени добиви. В продължение на 40 години в семейството са успели да запазят семена и от сорта „Идеал“ – вкусен домат, като го разрежеш, леко е скрежасал като добре узряла диня.
Всеки производител сам избира как да се грижи за доматите, които в последните години се оказаха доста капризни за отглеждане. Мишо залага на старата градинарска практика – редовно колтучене, поливане, торене и окопаване, пръскането е едни-два пъти със син камък и вар.
Доматът-гигант изпива повече домашна ракийка и събира голяма компания край трапезата, иначе има опасност да се похаби. Да ви е сладко и наздраве, казват в Елена./ сн. Елена в събития и факти


Ключови думи
домат гигант Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати