Вторник, 16 Мар 2021
            
Политика

501 социалисти в Горнооряховско гласуват в три секции за лидер на БСП на 12 септември

  02.09.2020 13:35
501 социалисти в Горнооряховско гласуват в три секции за лидер на БСП на 12 септември

Три избирателни секции са сформирани в Горнооряховска община за вътрешнопартийните избори на БСП. На 12 септември, за първи път в своята, а и в българската история социалистите ще избират пряко председател на партията. Право на глас имат партийните членове към 31 декември 2019 г. В Горнооряховска община към края на миналата година е имало 510 регистрирани членове на БСП, 9 са починали от тогава досега. Така че в момента в избирателните списъци са включени 501 социалисти.

Общинската избирателна комисия е от 7 члена и неин председател е Габриела Шилкова, зам. председател е Веселин Хаджигеоргиев, а секретар Емилия Иванова. ОИК ще обобщи данните от секционните комисии и ще прати резултатите до националната избирателна комисия.

Трите секционни комисия са с по 5 члена. СИК 040601 е градската секция, която ще бъде разположена в предизборния щаб на БСП до Електротехникума. Там ще гласуват 323 души. Председател на СИК 01 е инж. Павлинка Николова. Подготвени са осем автомобила, които ще бъдат на разположение на възрастните, за които придвижването е затруднено. Отсега се правят записвания на желаещите да бъдат откарани до урната.

Останалите две секции са мобилни – урните ще обиколят останалите селища в общината, където ще се гласува по график.

СИК 040602 с председател Теодора Миновска открива изборния ден в 7 часа в Първомайци. Гласуването ще е в Читалището.

В 10 часа урната ще е в Поликраище, където ще се гласува в Кметството.

От 13 до 15 часа ще гласуват в Крушето, където урната ще е в Пенсионерския клуб. От 15 до 17 часа е графикът за гласуване в Янтра и от 17 до 19 часа е ред на Правда. Общо в тези селища има 94 регистрирани социалисти.

След това комисията се връща в Първомайци, където разпечатва урната, преброява гласовете и попълва протокола за Общинската избирателна комисия.

Другият лъч, по който ще се движи мобилна секция 040603, тръгва от Долна Оряховица, а неин председател е Антон Гасеров. Избирателите по този лъч са 84. Гласуването във втория град на общината ще е в Младежкия дом от 7 до 9 часа. След това е ред на Драганово, където урната ще е от 9 до 11 часа. Следва Стрелец от 11 до 13 часа, Горски горен Тръмбеш от 13 до 14:30, Горски долен Тръмбеш от 14:30 до 16 часа, Върбица от 16 до 17:30 и Писарево от 17:30 до 19 часа. Навсякъде гласуването ще бъде в Пенсионерските клубове на съответните селища.

След края на изборния ден комисията се връща в Долна Оряховица, за да отвори урната и да преброи гласовете.

Протоколите от трите секционни комисии се обобщават от Общинската избирателна комисия.

Общинската организация в Горна Оряховица вече е прозвънила всички партийни членове, за да ги уведоми за графика на гласуване, а мобилизацията на социалистите, които за първи път лично ще избират лидера си е явна.

Правим организация да се проведе честен избор, в който всеки ще има възможност да изрази своята позиция. Изборът, който ни предстои, е безпрецедентен в България. За първи път една политическа сила дава възможност на всеки свой член да участва пряко в избора на председател. Определено има оживление и ентусиазъм, защото хората искат да се чуе мнението им. Смятам, че това е пътят – повече редови социалисти да се включват във вземането на решения, които са важни за партията, коментира общинският председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов.

Надявам се, че след избора на 12 септември, ще спрат и конфликтите в БСП. Всъщност между редовите социалисти няма войни между феновете на единия или другия кандидат за лидер, войната е в Националния съвет. Ние, редовите социалисти, искаме честен избор с признат от всички победител, което да доведе до партийно единство. Намираме се в ситуация, в която вътрешнопартийна война ще е самоубийствена. Трябва ни единство и бързо да насочим усилията си към подготовка на парламентарни избори, които БСП да спечели, смята още Стоянов.


Ключови думи
БСП избори 12 септември
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати