Сряда, 17 Мар 2021
            
Политика

Търновските депутати от БСП разединени за избора на лидер на партията

  01.09.2020 15:04
Търновските депутати от БСП разединени за избора на лидер на партията

Коренно различни позиции във връзка с насрочения за 12 септември пряк избор за председател на БСП изразиха днес депутатите от Великотърновска област. Весела Лечева открито призова петте кандидатури да бъдат оттеглени, а Явор Божанков коментира, че прекият избор е най-демократичен и ще е ясен знак, че партията е различна и действителна алтернатива на управляващите. Според Валентин Ламбев пък БСП трябва да спази правилата, приети и утвърдени от ръководството й за предстоящия избор.
Прекият избор крие своите рискове – вотът да бъде опорочен, подменен, фалшифициран. Неслучайно голяма част от представителите на Националния съвет и на членове на БСП имаха желание да свикат Национален съвет, за да изчистят правилата за пряк избор така, че всеки да има равен старт и най-вече членовете на БСП да имат информиран избор. Затова в качеството си на член на Изпълнителното бюро бих призовала кандидатите за председател на БСП да оттеглят своето участие от този пряк избор. Вотът може да бъде подменен и фалшифициран. Заради неясните списъци, неясния брой избиратели, неясния брой секции, подвижни секции... Всичко това също има значение за провеждането на тези избори. Според мен всички кандидати трябва да имат възможност да участват в дебати заедно, пред членовете на БСП, така че членовете на БСП да имат ясен и информиран избор кого да изберат. Точно това не се случва и дълбоко ме безпокои. Националният съвет трябваше да заседава именно за да изчисти нещата. Иначе ще бъде опорочен един иначе добър замисъл, смята Весела Лечева.  
Според нея трябва да заседава Конгресът на БСП, който да разгледа и приеме правила за провеждането на прекия избор. Правилата, по които заседава и решава т. нар. ЦИК, е далеч от правилата, по които трябва да бъде проведен този избор. Затова конгрес трябва да изчисти механизма. Прекият избор е добра стъпка, но по начина, по който се провежда, би могъл да огорчи много от членовете на партията. Френските социалисти победиха Макрон само защото представиха пред публиката си в дебат всичките си кандидати. За съжаление при нас нищо такова не се случи, каза още Лечева.

На различна позиция е колегата й Явор Божанков. Според него ролята на БСП в настоящата ситуация е изключително важна като най-голяма опозиционна сила и като сила, която има претенции да бъде алтернавита на статуквото.

Затова е разбираем интересът към вътрешните процеси в партията – кой ще стане неин председател, по какъв начин ще стане председател, с чия подкрепа, какво можем да очакваме от него... Личната ми позиция е, че прекият избор е най-демократичният и курсът, който досега сме водели – категоричен спрямо ГЕРБ и спрямо чуждо влияние върху БСП, трябва да продължи и да стигне до край. Ако човек не може да реформира себе си, не може да има претенции, че ще управлява държавата. Ако човек не може да проведе вътрешния си избор, също не може да има самочувствие да провежда държавна политика. Изразявам тази противоположна позиция, смятайки, че прекият избор в БСП е знакът, че БСП е различна, че наистина е алтернатива на ГЕРБ, категоричен бе Божанков.
Има утвърдени правила, в края на месеца предстои заседание на Конгреса на БСП, като съм убеден, че ще има ръководство, което да подготви партията за предстоящите парламентарни избори, каза и Валентин Ламбев.
Позицията си изрази и областнит лидер на БСП Петко Тюфекчиев, който определи ситуацията като опит за опорочаване на изборите. По думите му решението за първия в историята на партията пряк избор на председател е взето от Конгреса с убийствено мнозинство. Интересът към гласуването е доста голям, дори от хора, които към 31 декември не са членове на партията. На територията на област Велико Търново са създадени 33 избирателни комисии – 15 стационарни и 18 мобилни. Създадена е организация, редуцирането на списъците продължава. Почти 3 хил. човека ще имат възможност да гласуват на 12 септември за председател на БСП, уточни Тюфекчиев. Това е много добра практика, която тепърва трябва да навлезе и изцяло да работи в органите ни като цяло. Създадени са правила, които са приети от Националния съвет и те са копирани от Изборния кодекс. Дори нещо повече – ние имаме условие 50%+1 да бъдат гласували, за да бъде зачетен вотът за реален. Създадени са регистри, раздадени на общинските организации, където всеки един кандидат има право да регистрира застъпници да следят за прозрачността и честността на изборите. Очаква се много голяма активност – самите хора имат желание да гласуват. Така че ние сме работеща организация и имаме интерес от това какво се случва вътре в партията ни и занапред, коментира областният председател.

Търновските депутати от БСП коментираха и актуалната обстановка в страната.

От март насам българските граждани са подложени на сериозни предизвикателства – пандемията, последвалата стагнация, опашките от безработни... Всичко това доведе до огромни социални недоволства и прерасна в политическа криза. На прага сме на нов политически сезон, който отдавна трябваше да бъде приключен. Защото това Народно събрание е с изчерпан капацитет. Още от 2017 г. сме заявили визията си, че тази управляваща коалиция е неспособна да проведе жизненоважните и социално значими реформи за държавата. Това правителство се слави с корупция и с липсата на кураж и политическа воля да проведе необходимите реформи. Това е загуба на време, ресурс, енергия и най-вече загуба на надежда, че е възможно нещо в тази държава да се случи. С основание има толкова много протести. Но БСП като политическа сила на 2 септември – ако ГЕРБ изпълни заявката си да внесе проект за нова Конституция, няма да го подкрепи, информира Лечева.
Най-важната тема е какво ще се случи утре, смята Явор Божанков. В огромната политическа, социална и задаващата се икономическа криза е важно какво ще правим оттук насетне. Управляващите ни предложиха тяхната визия – Велико народно събрание, нов обществен договор. Това е възможно най-радикалната мярка за промяна – промяната за обществения договор. Тази промяна беше отхвърлена от българското общество, от всеки конституционалист, юрист и експерт в областта категорично и с унищожителни аргументи. Но все пак трябва да се спрем на това, което ни предлагат, то показва как всъщност управляващите виждат нашата държава – като страна, в която главният прокурор пише закони, в която Народното събрание с квалифицирано мнозинство си избира по всяко едно време нова Конституция, държава, в която президентът се избира от мнозинството на Народното събрание, а не пряко от народа. Това е силно казано Конституция – никой уважаващ себе си юрист не може да я нарече Конституция. Но показва визията на управляващите за България. Ние категорично я отхвърляме и всякакви спекулации, че отделни народни представители ще я подкрепят, са погрешни. При нас може да има различия, състезания, конкуренция, различна визия за развитието на политическата сила, но по отношение на конституционализма и на България различни гледни точки и мнения няма, заяви Божанков.
Апелираме гражданската активност да продължи и да се увеличи. Защото от началото на протеста до сега управляващите показаха, че нямат намерение да коригират нещо в поведението си. Нещо повече – с предложението си за Велико народно събрание преследват две цели – да увеличат времето на своето съществуване, като стигнат до избори, наредят тези избори и възпроизведат същия резултат, и, ако могат и съберат мнозинство, да наложат на българите, казано на жаргон, гербаджийски ред в държавата. Това е недопустимо и трябва да срещне категоричния отпор на граждани, опозиция, неправителствен сектор... Утрешният ден ще покаже колко голям е протестът, каква активност има, колко хора ще дойдат, какво е мнението на българите за това управление. Утре ще станем свидетели на категоричната теза и на опозицията, и на хората навън, че изходът от тази ситуация е един – оставка на Борисов и Иван Гешев. Нашата Конституция е предвидила института на служебното правителство, който да успокои обществото, да проведе честни избори – защото само провеждането на честни избори може да даде следващото легитимно управление. Заявяваме нашата позиция, че сме готови на дебат за промени в Конституцията, но в следващото, легитимно избрано Народно събрание, което се ползва с доверие и подкрепа от обществото и в рамкте на което можем спокойно и професионално да обсъдим евентуални промени в Конституцията. Но сега изходът е един – оставка на премиера и главния прокурор, посочи още депутатът.
Подкрепяме протестите на гражданите като справедливи и нормални и считаме, че проблемите в съдебната система и в изпълнителната власт са толкова сериозни и непреодолими, че единствен вариант за нормализация на обстановката е нов състав на МС и на Народното събрание след извънредни парламентарни избори, е становището и на Валентин Ламбев. Не приемаме съдържанието на т. нар. конституция на ГЕРБ, считаме, че действащата е достатъчно добра и ако има нужда от нещо, то то е да бъде прилагана по-пълноценно и в по-голяма степен. Очевидно е, чеи правителството, и НС са с изчерпана легитимност и като политическа сила настояваме за оставки и предсрочни парламентарни избори. БСП е готова за такива избори, допълни той.
Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
БСП Явор Божанков Петко Тюфекчиев Весела Лечева Валентин Лмбев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати