Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

Двама горнооряховчани са сред победителите във фотографско състезание в Нови сад

  01.09.2020 10:53
Двама горнооряховчани са сред победителите във фотографско състезание в Нови сад

Явор Калоянов и Георги Георгиев – Гецата се впуснаха в интригуващото фотографско състезание Frame 24, организирано в Нови сад, Сърбия. Арт надпреварата е истинско предизвикателство към творчески настроените фотографи. Идеята е 24 майстори на камерата да снимат за 24 часа по 24 зададени предварително теми. След това снимките се оценяват от специализирано жури и се обявяват победителите във всяка от 24-те категории. Тази година, заради COVID-19, фотографите не се събраха на едно място, а имаха право да снимат, където си изберат и 48 часа време, за да реализират идеите си. А темите никак не са лесни, някои дори са доста абстрактни като „Оквадратяване на кръга”, „Минимализъм”, „Рамка на рамката”. Други изглеждат по-леки – „Музика”, „Трафик”, „Фотограф в акция”. Всички обаче изискват предварително обмисляне и сериозна идея, тъй като участниците в състезанието са все много добри фотографи от цяла Европа.

Двамата горнооряховчани направили сериозен преход, за да осъществят своите идеи в рамките на 48 часа. Снимали в Бургас, Велико Търново, Горна Оряховица. В резултат Явор, който прави дебют в състезанието, има две първи места за темите „Велосипед” и „Геометрия”, едно второ за „Сенки” и две трети за „Движение” и „Трафик”. Гецата, който е участвал и преди, също е с две първи места за теми „Контраст” и „Музика” и едно трето за „Диптих”.

Снимката на Явор, победител в тема „Велосипед”, която представлява сянката на колоездач върху компаса на площад „Георги Измирлиев”, събира най-много точки от всички фотографии в състезанието. Общият брой на точките от 24-те кадъра отреждат на младия горнооряховчанин четвърто място.

Беше интересно предизвикателство, а е полезно и за образованието ми, казва Явор, който подготвя доктурантура във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ.


Ключови думи
фотографско състезание Нови сад Явор Калоянов Георги Георгиев Гецата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати