Сряда, 28 Сеп 2022
            
Икономика

Ранен гроздобер започна „Гулбанис”, добивите са слаби, поне качеството е добро

  31.08.2020 12:08
Ранен гроздобер започна „Гулбанис”, добивите са слаби, поне качеството е добро

Френските винари съобщават за най-ранната кампания от близо пет века насам и търсят обяснение в климатичните промени. Независимо каква е причината, но и единствените големи производители на грозде в Горнооряховско – „Гулбанис вайн”, също съобщават за по-ранен гроздобер тази година. Масивите с бяло грозде, което по принцип става по-рано, вече са обрани. Към края на седмицата сигурно ще започне гроздобера на червеното, първо със сирата, а после и с кабернетата, и до 15 септември всичко ще е приключило.

Гроздоберът ще е кратък и заради слабите добиви тази година. Не е толкова трагично като миналата, но не е и много по-добре. 2018 и 2019 бяха най-слабите години за „Гулбанис” от създаването на масивите. При предишната кампания от цялото лозе бяха набрани 10 тона. За да запълни капацитета на избата си, фирмата трябваше да купува грозде. Малка е компенсацията, че виното от миналогодишната реколта е много добро.

Тази година добивите също са много ниски. При бялото грозде набрали около 200-250 декара от декар. За червените очакванията са 250-300 кг от декар. Максимумът, който очакваме е 35-40 тона тази година, което пак е много слабо, коментира управителят на „Гулбанис вайн” Деян Жеков.

Качеството и тази година е добро, а гроздето е био. От 4 години „Гулбанис” работи по програма за био земеделие и това всъщност е една от причините за слабите добиви. Лозята се третират само с препарати на основата на сяра и мед, както се е правело преди химическата революция в растителната защита и торенето. Само че началото на тази година беше много дъждовно и се появиха болести, които със син камък не се лекуват, така че нанесоха и много поражения по лозите. След това пък настана голямата суша и комбинацията от двата проблема доведе до ниските добиви. Субсидиите за био земеделие не са достатъчни, за да компенсират щетите от болестите, така че „Гулбанис” едва ли продължи, след като изтече 5-годишния период на програмата.


Ключови думи
"Гулбанис вайн" гроздобер
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати