Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура

Омагьосани от Балкана трима руски художници правят обща изложба в залите „Рафаел Михайлов”

  26.08.2020 11:44
Омагьосани от Балкана трима руски художници правят обща изложба в залите „Рафаел Михайлов”

Трима артисти, открили вдъхновението в Балкана и град Елена, представя новата изложба в залите „Рафаел Михайлов”. Изложбата включва живопис и керамика. Ще бъде подредена на 3 септември 2020 г. и може да бъде видяна до 25 септември 2020 г.

Трима художници, омагьосани от Балкана. Три пътя към една точка на света. Олга Рибакова, Фикрат Салимов, Ирина Пожарицкая. Всеки един от тях разказва за пътя си до българската планина.

Олга Рибакова
Родена съм на Урал и дълги години живях в Сибир - в земята на сурова и величествена природа. В страна, където зимата продължава осем месеца, през които имате време да научите перфектно всички нюанси на белия сняг.
Срещата ми с България беше почти случайна и веднага се влюбих в това кътче на земята, където узрелите плодове падат направо в ръцете ви, където думите „хиляда рози“ не са преувеличение, където любезни и небързащи хора отглеждат безкрайни виолетови, златисти, жълти полета.
Тук, в моето малко предбалканско село, намерих своето верую като творец: да виждам радостта от битието и красотата на този свят и да ги споделям с други.
Фикрат Салимов
Сигурен съм, че всеки художник, който рисува градски пейзажи, трябва да намери своят град. За мен това е град Елена във Великотърновска област. Той е перфектен и уникален. Идеален, защото пулсира със собствения си ритъм, без оглед на мода и тенденции. И е уникален, защото в него няма идентични къщи. Градът, в който възрожденска архитектура е запазена и умело вписана в по-новото време.
Елена е рай за художника и фотографа. Виждам скромната си задача като художник за да се науча как да чета града и да разкрия неговата уникална същност. И трябва да кажа, че и самият град ми помага в тази задача.
Ирина Пожарицкая
Всяка сутрин се пробуждам с пеенето на птици, вдишвам въздух с уханието на рози, виждам невероятна красота наоколо: планини, гори, попивам тази благодат и благодаря на съдбата, че ме доведе на Балкана. Дойдох тук заради слънцето, което почти отсъства в Сибир, където съм родена. И се влюбих в България от пръв поглед. Тази страна радва с разнообразни пейзажи, исторически паметници, уважение към културата, тя е истински източник на вдъхновение.
В град Елена, с уникалната си възрожденска атмосфера, създавам картини и скулптури от глина, обръщайки се за помощ към стихиите на земята, водата и огъня. Щастлива съм за възможността да въплъщавам идеите си и да споделям чувства и мисли със зрители.
Омагьосани от Балкана. Каним ви да се потопите в магия на тези места заедно с нас.


Ключови думи
изложбени зали рафаел михайлов руски художници
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати