Понеделник, 15 Мар 2021
            
Култура

Джулюнчани се поклониха пред поета Цоньо Калчев за 150-годишнината от рождението му

  13.08.2020 15:58
Джулюнчани се поклониха пред поета Цоньо Калчев за 150-годишнината от рождението му

Тази година се навършват 150 г. от рождението на джулюнския поет Цоньо Калчев. Признателните потомци организираха честване на кръглата годишнина в родното му село. Организатори на празника бяха местното читалище „Пробуждане-1896“, със съдействието на Регионалната библиотека и община Лясковец.
На паметния знак на поета се събраха деца от детската градина, носещата името на неговото най-прочуто стихотворение „Сладкопойна чучулига“, както и възрастни жители и гости на родното му село. Освен празнична програма, посветена на поета Цоньо Калчев, включваща рецитация и песни по негови стихове, организаторите бяха подготвили и две изложби.
Едната беше разположена в централния парк и бе дело на Дешка Денева, направила графики по творчеството на поета, а другата беше събрала рисунки по мотиви от творчеството на Калчев, чиито автори са деца, участвали през годините в детски конкурс на името на твореца.
Общинският детски конкурс за рисунка по стихове на уважавания селски учител записа цели 10 издания и в него са се включвали поколения ученици от Джулюница, от община Лясковец и от други общини от региона. Освен с изложбите, жителите и гостите на тържественото честване можеха да се запознаят и с най-новата книга, издадена в чест на поета от Народна библиотека „П. Р. Славейков“, В. Търново. Тя е със заглавие „Пей ми, славею чудесни“ в тираж 500 броя – юбилейно издание по повод 150-ата годишнина от рождението на Цоньо Калчев.
Книгата включва няколко статии за живота, творчеството и приноса на поета за развитието на българската литература, спомени на роднините и земляците за Цоньо Калчев, снимков материал, информация за езиковедските аспекти и поетически преображения в творчеството му, както и раздели, в които са поместени издавани и не издавани стихове, приказки и други. Илюстрациите в книгата са на художника Дешка Денева, а новото издание е факт благодарение финансовата подкрепа на Министерството на културата.
За самото представяне на изложбата и книгата дойдоха директорът на регионалната библиотека доц. д-р Калина Иванова, заместникът й д-р Иван Александров, представители на Община Лясковец, общински съветници, учители, ученици, жители и гости на селото. Събралите се да почетат паметта на твореца имаха възможност да разгледат изложбите и да си тръгнат с подарък брошура, специално отпечатана за кръглата годишнина от читалищното ръководство.
На паметника на Цоньо Калчев, намиращ се в централния парк, родолюбивите потомци сведоха глави и поднесоха цветя в знак на уважение пред делото на учителя.  Заместник-кметът на община Лясковец инж. Росица Господинова също присъства на тържественото честване и поднесе цветя, заедно с общински служители от отдел „Образование и култура“. Цветя положиха и председателят и секретарят на читалището Екатерина Москова и Иванка Чолакова, гостите от регионалната библиотека, деца и граждани.
Цоньо Калчев е роден на 13 август 1870 година в село Джулюница в семейството на беден градинар. Първоначално образование получава в родното си село, като се отличава с голяма любознателност и трудолюбие. След това учи в Горна Оряховица и Велико Търново. Завършил педагогическо училище, през 1891 година става учител в Джулюница, но скоро прекъсва, за да следва двегодишните педагогически курсове в Казанлък. Върнал се отново в родното си село, той завинаги остава сред народа. Неуморимият и скромен труженик с любов просвещава не само децата, но и възрастните. Над 30 години работи като учител и читалищен деец. Инициатор и основател е на селското читалище и негов кръстник – дава му името „Пробуждане“. Преводач, съставител на учебни помагала, сборници с дидактична насоченост, редактор, издател, автор на книга за Софроний Врачански и на редица други трудове.
През 1911 г. Стилиян Чилингиров издава „Антология на детската поезия у нас“, в която отбелязва: „Цоньо Калчев е един от най-плодовитите детски автори. Пише във всичките ни детски списания, отделно е издал множество сборници, стихотворни сбирки и разкази – преводни и оригинални“. Познат е като автор на едни от най-популярните детски песнички - „Сладкопойна чучулига“, „Пей ми, славею чудесни“, „Капят горските листенца“ и „Бащин дом“. Неговите съселяни с благодарност се отплащат за онова, което е направил за тях и за целия народ, като през 1921 година устройват тържествено честване на непрекъснатата му писателска и просветна дейност. Това тържество не остана незабелязано и за най-изтъкнатите представители на българската култура. Пламенно приветствие изпраща и народният поет Иван Вазов. Цоньо Калчев останал завинаги свързан с родното си село и не го напуснал до края на живота си, макар че авторът на „Под игото“ ценял високо писателската и книжовна дейност на детския писател и го канел не веднъж да се пресели в София. Виждал, че в провинциалното село Цоньо Калчев не може да разкрие изцяло творческите си способности.
Години наред името на Цоньо Калчев не слиза от страниците на периодичния печат. Особено често то се среща в някои детски списания – „Младина”, „Звездица”, „Детска радост”, „Светулка”, „Картинна галерия” и др. Най-хубавите му работи за деца са излезли в книгите „Детски приятел”/1898/, „Лятна разходка”/1902/, „Песни и картинки”/1902/, „Зимни вечери”/1903/,  „Весело другарче”/1906/,  „Росни капчици”/1907/, „Честити дни”/1907/, „Покрай баба на колело”/1908/, „Весела разговорка”/1908/, „Пълен сборник за детски утра и вечеринки”/1927/. Неговите песни се отличават с извънредно звучната си мелодия и поетична сила. Те са посветени на природата и нейните обитатели, на родината и семейството, просветата и труда. Някои от тях отдавна се пеят като народни песни. Автор е и на приказки, които се отличават с топлота и увлекателност.
През 1927 година Цоньо Калчев тежко заболява. Цели 16 години той е прикован на легло, жаден за ширните простори, които така обича. На 18 февруари 1942 година изстрадалият поет завинаги затваря очи.


Ключови думи
Цоньо Калчев Джулюница Сладкопойна чучулига
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати