Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Повишиха енергийната ефективност на жилищни сгради в Горна Оряховица чрез Инвестиционната програма на Общината

  13.08.2020 12:37
Повишиха енергийната ефективност на жилищни сгради в Горна Оряховица чрез Инвестиционната програма на Общината

Дейностите по проекта „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Горна Оряховица“ отчете днес екипът му. Проектът, обектите по който са част от Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица, бе реализиран по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Срокът на изпълнение е 30 месеца, а общата стойност – 1 724 239, 83 лв. 85% от тях (или 1 465 603, 85 лв.) са средства от Европейския съюз, останалите са национално финансиране от държавния бюджет.
Изпълнени са трите обекта, включени в обхвата на проекта – 32 апартамента на ул. „Росица“ №2, 4, 6 и 8, 24 апартамента на ул. „Камчия“ №4, 6 и 8 и 6 апартамента на ул. „Генерал Скобелев“ № 6 и 8, отчете ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков. Той уточни, че стойността на строително-монтажните дейности е 1 512 838 лв., с които са топлоизолирани  подова конструкция, външни стени и покрив, подменена е дограма и други прозрачни ограждащи елементи, подменени са и осветителни тела в общите части, изградена е мълниезащитна инсталация, сменени са улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами, освежени са стълбищните клетки, осигурена е достъпна среда чрез мобилни устройства за изкачване по стълби и придвижване на инвалидни колички.
Общата цел на проекта - да се повиши енергийната ефективност на сградите и да се достигне най-малко клас С на енергопотребление в жилищния сектор, по-чиста околна среда и променен градски облик, е постигната. С реализирането на проекта е подобрена жилищната среда на 62 домакинства, намалени са и парниковите газове в атмосферата.
Още няколко обекта ще бъдат реализирани чрез Инвестиционната програма на Общината, припомни зам.-кметът Николай Георгиев. До края на месеца ще бъдат подадени документите за кандидатстване за услугата Кризисен център за жертви на насилие, който ще се помещава в една от сградите на закрития СУПЦ „Елена Грънчарова“. Надяваме се през есента да започнат същинските дейности по ремонта в парк „Градска градина“, за който тече избор на изпълнител. Предстои и голям ремонт на НЧ „Братя Грънчарови 2000“, допълни Георгиев.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Ивнестиционна програма Горна Оряховица саниране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати