Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Започна изграждането на 27 социални жилища в Свищов

  13.08.2020 07:52
Започна изграждането на 27 социални жилища в Свищов

Стартира изпълнението на строително-монтажните работи, свързани с изграждане на социално жилище в град Свищов. Финансирането е осигурено по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г., съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-1.036-0006-С01 от 10.06.2020 г. за изпълнение на проект „Изграждане на социално жилище в град Свищов“, процедура BG16RFOP001-1.036 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”. Стойността на проекта е 1 200 000 лева с включен ДДС.
Обектът е част от основния списък на инвестиционната програма на Община Свищов за периода 2014-2020 г., а основните дейности включват изпълнение на мерки за преустройство, основен ремонт и обновяване на съществуваща сграда /бивш МУЦ/, с административен адрес гр. Свищов, ул. „Черни връх“ № 18А. Предвижда се изграждане в сградата на 27 броя съвременни социални жилища, като 2 от жилищата ще бъдат адаптирани за хора с увреждания.
За да не се спекулира с внушения, че социалните жилища са предназначени за сегрегиране на хора от определени етнически малцинства, Община Свищов заявява, че в социалните жилища ще бъдат настанявани хора, в т. ч. такива с увреждания, изпаднали в затруднение, на които временно, за период не по-голям от 3 години, ще бъде осигурен подслон.
Услугата по настаняване в социално жилище ще се предоставя възмездно на картотекирани правоимащи, които ще отговарят на ясни и точни критерии, подробно изброени в Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд, приета с Решение №79/30.01.2020 г. на Общински съвет – Свищов. Общинска структура ще осъществява необходимия контрол, за да се гарантира доброто стопанисване на сградния фонд и опазването на обществения ред.
С цел постигане на социално включване и обратно приобщаване на хората от целевата група, настаняването в социално жилище задължително ще се съчетава с дейности за осигуряване на образование, заетост и здравеопазване. Ще се осигурят възможности за развитие и реализация, които се предоставят: по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.; програмите за достъп до социални и здравни услуги; чрез предоставяне на посреднически услуги от Бюрата по труда и други програми за заетост и здравеопазване.
С реализацията на проекта ще бъде създадена подкрепяща среда за преодоляване на социалната изолация на хора от уязвими групи и предпоставки за пространствената им интеграция, чрез осигуряване на достъп до функциониращи на територията на Община Свищов обществени структури - образователна, здравна, социална, културна и др. Съвкупността от очаквания резултат ще допринесе за постигане на напредък в целенасочената политика на общината, в сферата на социалното включване на хора в неравностойно и уязвимо положение, хармонизираща със съвременните стандарти за устойчиво и балансирано социално развитие.


Ключови думи
социални жилища Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати