Понеделник, 28 Сеп 2020
            
Култура

Регионалният исторически музей във Велико Търново готви каталог с най-големите си ценности

  12.08.2020 13:28
Регионалният исторически музей във Велико Търново готви каталог с най-големите си ценности

Регионаленият исторически музей във Велико Търново подготвя каталог с най-големите ценности от своите колекции. Луксозното издание е по повод 150 години от създаването на културната институция, която ще бъде официално отбелязана в началото на 2021 г.
Каталогът ще е двуезичен - на български и английски език, и в него ще бъдат представени над 350 артефакти и предмети от праисторията до недалечното минало, съхранявани в Музея. В изданието ще бъдат включени археологически находки, монети, икони, църковна утвар, етнографски предмети, оръжия от различни епохи, предмети, свързани с исторически дати и личности, документи, снимки и др.
Някои от културните ценности са добре познати на широката общественост и могат да се видят в експозициите на музея във Велико Търново и Арбанаси. Други се съхраняват във фондове и ще бъдат публикувани в каталога за първи път с подробни описания.
Едни от най-ценните музейни притежания ще бъдат представени в рубриката „Музейни съкровища“ на сайта на културния институт https://museumvt.com/bg/ и на страниците на Регионален исторически музей - Велико Търново в социалните мрежи.


Ключови думи
каталог Регионален исторически музей Велико търново артефакти